Rätt anpassad träning

För mig är rätt anpassad träning en självklarhet. Jag skulle aldrig någonsin utsätta Rocky för träning som han inte klarar av, inte heller ingen träning alls. Men som för oss människor, lite press är nödvändigt bara man inte går över gränsen till för mycket.
 
Rocky har som många av er kanske redan vet en del skador som han fick från förra ägarna. Han har en taskig nacke och rygg, höfter, halsen och lederna.
 
Mycket av det har jag kunnat lindra genom att täcka honom vid regn och blåst så slipper han bli stel i nacke som därefter går ut i rygg. Med täcke på sig som går upp över nacken och långt ner över låren så mår han toppen.
Glucosamin har gjort att han inte längre har stela leder och rör sig helt annorlunda och mindre stelt.
 
Men om vi ser till olika kroppsdelar. En rygg, för att stärka den med muskler kan man klättra i backar, för att göra det svårare kan man klättra i backar som har mjukt underlag såsom grusgropar. Men även sandstränder fungerar bra. En hund väljer oftast trav framför skritt så att skritta är ofta en bra träning för ryggen. Då används fler muskler än i trav. Självklart ska man se till vad hunden klarar av, man ska aldrig belasta hunden över dess förmåga. Då kan det gå helt åt skogen.
 
Höfterna, ja Rocky blev ju uppkollad för en tid sen och då fick vi veta att han har taskiga höfter. Men som vet sa ``Fortsätt med det du gör´´ Vi har alltså klartecken på att fortsätta med den typ av träning vi gör. Alltså lite av allt. För att öka bakbensrörelsen och stärka den ``slappa muskelaturen´´ som Rocky har kan man gå i högt gräs, mjuka underlag och över kavalettibommar. Höga ben gäller för hans del.
 
En annan sak jag är väldigt noga med är att värma upp alla muskler innan hård träning. Även efter hård träning att man varvar ner långsamt för att till sist stretcha och massera.
 
Jag skulle aldrig någonsin utsätta Rocky för fel sorts träning och skulle jag vara orolig för hans hälsa så kollas det genast upp. Det rekommenderar jag till er alla att göra. Träna inte era hundar om dom inte klarar av det och kolla upp era hundar så ni inte tränar fel med dom.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback