2014

2014 har bjudit på mycket glädje, men även nyfunnen kunskap. Tänk så rädd jag var i tron om att jag inte skulle klara av en valp tidigare i år, men nu vet jag att så inte är fallet. Visst, Tex är otroligt mycket hund, det är många som säger och det finns stundtals jag bara vill slita av mig håret pga honom. Men han har gett mig något jag inte haft förut. Han har gett mig självförtroendet till att våga, han har gett mig en riktig utmaning att bita i. Tex är en riktigt skarp hund som har det där lilla extra inom träning jag önskade. Han är otroligt rolig hund att jobba med, för han VILL! Han vill lära sig och utvecklas tillsammans med mig.
Att vi dessutom snubblat in på utställningar är också en mycket rolig händelse. Från att drömma om att jag någon gång vill ha en utställningshund som någon kan ställa åt mig, till att själv ha en blodad tand på denna front. Det är kul, men roligast där det för att vi gör det ihop. Hade inte Tex velat detta hade det inte varit lika kul. Det roligaste på utställningar är faktiskt att se hur kul han själv tycker det är. Han vet precis vad som gäller och älskar att visa upp sig. 
Rocky skrivs det inte mycket om här i bloggen, inte i träningssyfte iaf.Han och jag har hittat en annan väg att gå och det fungerar för oss. Han är lite lik Tex, Tex älskar att visa upp sig och Rocky älskar att visa upp sina saker han fått av matte. Han strosar runt här i sina overaller och njuter till fullo. Är det något Rocky älskar så är det att bli bortskämd av matte. Och det är precis vad han fått. Jag har insett att hans kropp inte håller för träning när det är kallt ute och Rocky är inte heller i behov av att träna lika mycket som Tex, han nöjer sig med om han får träna lite då och då. Till våren när värmen kommer ska vi ta upp träningen med honom igen. Han liksom tappar glöden lite på vintern. 
 
År 2014 höjdpunkter är helt klart att Texas kommit till oss och att matte och Rocky kommit varandra närmre och vet precis vart vi har varandra. Det är en härlig känsla att känna varandra utan och innan sådär. 
 
Målen för 2014. Vi har inte haft några direkta mål Rocky och jag. Utan det har varit att fortsätta fungera i vardagen. Han är en orolig hund och kommer alltid att vara. Det är en ständig kamp att hålla honom lugn och utan oro och stress. Men vi får till det på ett eller annat sätt. Vi har alltid tagit det lugnt i vår träning och har därför inte satt några mål. Rocky är Rocky och Rocky behöver tid på sig. Men under sommaren lyckades vi med ett mål, ett mål som tagit oss hela 4 år att traggla med. Nämligen att apportera leksaker. 
 
När Texas kom in i bilden så var min bild över framtiden redan klar över vad jag vill göra med honom. Han skulle bli min träning/tävlingshund. Med honom vill jag tävla lydnad men där är vi ännu inte, men delmålen att börja lära oss momenten, dit har vi kommit! 
Sen visade det sig att Tex och jag fick ytterligare ett intresse, som skrivet innan, utställningar. Det var inte riktigt tanken från början men nu blev det som det blev och vi gillar det. Målet från början var att vi skulle komma iväg på iaf en utställning, nu har det blivit flera. 
 
Mycket kan hända, mycket kan ändras. Man vet aldrig vad som händer och ibland blir det något helt annat. Men jag är helt nöjd med hur det blivit år 2014. Målen eller drömmarna som jag väljer att kalla det, det kommer alltid att vara att hundarna är glada och mår bra. Att Rocky fungerar i vardagen och att Tex och jag ska ha roligt ihop på framtida träningar och tävlingar.
 
Gott Nytt År!

En kylig utedag med lycka och glädje

Svärfar ville ha med oss och mannens bror på en utedag. Grilla korv och ha trevligt i skogen. Jag tänkte direkt på Rocky, kommer han klara av att vara med i denna kyla?! Vi förberedde oss på att han inte skulle kunna vara med och tog med oss bilen så långt in i skogen det gick så vi kunde gå tillbaka med dom dit och ha värmen igång ifa dom skulle frysa. 
Packade med oss täcken, filtar och fällar och gottgott till hundarna och så begav vi oss ut i skogen. ca -15 grader har vi haft. 
Det var många som skrattade åt Rocky när jag tog på honom inte en eller två täcken utan inte mindre än 4 täcken hade han på sig. Utöver det hade han tossor på tassarna och en mössa så öronen inte skulle förfrysa igen. Många skrattade men både matte och framför allt Rocky var överlycklig. Rocky var med hela tiden och det var många timmar vi har varit ute. Rocky har strosat runt lös och varit jättenöjd med livet. Han sken upp på ett sett som jag inte sett honom göra mer än på sommaren när det är varmt ute. Han till och med rullade sig och lekte i snön!!! Ja, många kanske tycker det är hemskt av mig att klä honom så mycket, men Rocky älskar sina täcken. Han klarar inte av kyla! Självklart skulle jag inte klä honom och ha honom med såhär om han inte velat. Men nu vill han och då är det klart att han ska få. 

Vi tog en promenad ner till sjön. Så vackert! Rocky han knallade på i en hisklig fart. Han var så nöjd och glad. Man märkte direkt när han tappade tossorna, han stannade och ville inte sätta ner den tass han tappat på. Trodde inte att dom skulle göra sån skillnad, men tydligen. Tossorna är virkade av min farmor för några år sen när det var -30 grader ute, sen dess har dom legat på hyllan. Men idag kom dom till användning igen, och tur var väl det. Rocky kunde knata på finfint i dom.
Vi knallade ut en bit på isen han och jag. Så vackert!
 
 

Pysselsugen delux

Nu har man hållt på och pysslat ett tag, det är såå kul, så rogivande. Jag älskar verkligen att pyssla, men det känns inte som att Rocky behöver fler overaller, eller att Texas behöver fler leksaker. Vad ska man då göra? Jag började sticka igen, eller försökte lära mig sticka. Jag är vänsterhänt och det är ingen som lyckats lära ut på ett bra sett så jag som vänterhänt förstår. Men nu har jag hittat en lösning. Youtube är bra! Nu ska jag bera inhandla ett par stickor så är vi igång med det. Men jag letar fortfarande nya pyssel att hålla på med och det senaste jag kom på var att jag ska göra ett överdrag till deras transportbur. Jag är så trött på alla filtar man lägger över men som aldrig ligger kvar! Varmt och gott blir det men det är ett helsike att få allt på plats varje gång. Så mitt nästkommande projekt blir att sy ett överdrag till buren. Det blir super även när vi är på utställning, så slipper hundarna stressa upp över för närgångna hundar som passerar deras bur. Jag vill nu nu nu men jag får vänta till veckan som kommer, då ska jag inhandla allt material som jag behöver. 

Det ska vara likadant!

Är det något som får mig att bli galen så är det olikheter. Usch, jag klarar inte att ha olika varianter av ett och samma ting. Det var lika dant när jag valde ras, jag velade mellan olika raser men kom hela tiden tillbaka till Dvärgpinscher, den ras som jag redan har. När det var dags att köpa vintertäcke till Tex så hade jag inget annat i tanken att det skulle vara just Hurtta. 
I julklapp önskade jag mig därför ett till Back on Track fleecetäcke till Tex. Och nu sitter dom där i varsitt BoT-fleecetäcke. Den ena kan dock drunkna i sitt. Haha!
 

Julafton

Vilken julafton! Jag är helt överlycklig, kyla och snö fick vi. Det är en riktig jul tycker jag. Men bäst av allt, jag har fått tillbringa den tillsammans med min man och våra hundar. Vad kan vara bättre än det?!
Grabbarna har blivit bortskämda idag, fått äta både färska grisknorrar och revben. Mums sa dom och så fick dom lite gott i julpåsen från dagis och i något paket. 
 
Grabbarna har varit så duktiga idag, trots mycket liten aktivering har dom varit nöjda. Vi har varit hemma hos svärfar hela dagen och Rockys julklapp till matte slår allt. Han var så busig och röjde runt med Tex en bra stund. Det har han inte gjort på länge pga att han haft ont, men idag då jäklar vad han busade runt med Tex och det gjorde matte varm om hjärtat. 
 
Rocky har fått sina fyra nya overaller, Tex ett gäng leksaker och en balansboll. Matte fick sig äntligen ett par Lundhagsbyxor. Åh vad jag älskar dom, äntligen en ordentlig träningsbyxa!
 
Grabbarna har varit finklädda idag! Matte är pysslig och här om dagen sydde matte varsin fluga till dom.
 

God Jul

 

Texas nu och då

Vad tiden går fort. På de övre bilderna är Tex ca 13 veckor och de undre bilderna är lite blandat från hösten. Bilden precis under texten är han strax över 8 månader. Vart tog min lilla goa valp vägen? Den där lilla lilla valpen som var så liten att jag fick tejpa halsbandet för att han skulle kunna ha det. Han har vuxit upp och blivit en snygg kille! En riktig tuffing visade det sig att han skulle bli!
Jag är så otroligt nöjd över att ha honom i mitt liv, han är verkligen som handen i handsken för både mig och Rocky. Precis vad vi ville ha!
 
 

Vems är påsen med hundsaker?

Kvällen har fortsatt i hundträningsens tecken. När vi kom hem så fann in en påse vid ytterdörren. En påse full med hundsaker. Inget som jag visste om skulle finnas där när vi kom hem. Men jag hade mina misstankar och kontaktade min svärfar. Jovisst var det han som ställt den där. 
I påsen fanns ett Nina Ottosson spel. Spelet ``Dog Trigger´´. Både matte och hundar älskar dessa spel och givetvis har vi nu testat även detta.
 
Spelet går ut på att man från baksidan stoppar i belöningen i hålen som blir av klossarna som tittar ut på framsidan. Spelet ska spelas stående och det är gjort för att ha mellan knäna när man sitter. Hunden står framför och när hunden då trycker in klossarna så trillar belöningen ut på baksidan. Båda hundarna har förstått det. Mot slutet syntes det tydligt att Tex fattade galoppen. Hisklig fart och klockrent verkligen. Sen ville han inte släppa spelet. Han tyckte det var kul!
 
Lite annat smått och gott som någon boll och repleksak mm fanns också. Repleksaken var rolig sa Tex och visade en fin glädje i hela kroppen. Den ville jag fånga på bild och vi övergick i ståträning. 
Det är då inte lätt att både fota och ställa hund samtidigt. Men en skaplig bild fick jag till.
 
Tack snälla Lasse och Monica för hundsakerna!
 

Matte föll i skratt

Vi har varit borta hela dagen och hundarna har därför fått vara mycket still. Inget dom emot som legat så snällt och sovit under sina filtar. Men tänkte träna lite med Tex när vi kom hem. Träning blev det och vi fortsatte vår träning på stilla tassar vilket gick bra. Men så föll jag i gapskratt när jag insåg att Rocky satt en bit bort och gjorde precis det jag sa till Tex. Så ja, jag tränade båda samtidigt!
Texas tog inte ``Ligg´´ vid ett tillfälle, vilket Rocky gjorde. När jag då sa det en gång till, då föll jag åter igen i full skratt. Rocky som då redan låg ner, han tryckte ner huvudet i golvet. ``Matte, jag ligger ner´´
Rocky ville träna, han var på humör för det och då ska han såklart få träna också. Vi gjorde det han tycker är roligast, vilket för dagen blev ``Buga´´ och ``Vinka´´
 
 

My Dog 2014

Nu känns det så nära! Idag kom Texas nummerlapp. Det här är något jag verkligen längtar till. My Dog 2014, det ska bli så kul. Jag är så nyfiken på hur det kommer att gå. Jag litar fullt ut på Tex, jag vet att han kommer leverera inne i ringen. Han tycker ju det är så kul, och det gör ju jag med! Det blir Tex fjärde och sista utställning i valpklass. 28 dvärgpinschrar är anmälda!
 
Det blir Sara och jag som åker även denna gång. Och nu ska vi ha med oss tre hundar. Jag ställer Tex och Sara ställer Qiwi och ska tävla juniorhandling. Sen får vi äntligen träffa Tex uppfödare igen som ställer snygga Zack. 
 
Det här ska bli så kul!

Dogparkour

 Balansträning tycker jag är viktigt och väldigt nyttigt. I Västervik finns det en jättefin bana av balans och sammarbetsövningar. Att tillsammans ta sig runt och utföra de utmaningar man kan hitta på gör att man kommer varandra närmre. Man har kul och dessutom stärks hundens självförtroende. 
 
Just det där med självförtroende är något lille Tex behöver. Men det kommer mer och mer har jag märkt men mer behövs! När vi var på utställningen i Växjö i Oktober så fick han testa på balansbollen. Från att inte veta hur man hoppar från stället och behöva hjälp till att hoppa upp själv och inte vilja ner. Den blicken och utsrålning han gav mig där. Han var så stolt, och just den stoltheten strävar vi efter på fler plan. 
 
Jag har alltid tränat balans men för en tid sen hittade jag en facebookgrupp som heter Dogparkour Sweden. Mycket utav det som man kan hitta är redan det jag gör men så ibland kommer det upp guldkorn som får mig att börja fundera och klura lite. Enkla saker men ack så nyttiga!
 
En av de där som jag aldrig tänkt på är så enkelt som att bara sätta tassarna emot en vägg. Det testade vi på idag jag och Tex. Åter igen lyser han upp av stolthet och glädje. 
 
Nu låter det säkert som att han är jätteosäker, men så är det inte! Bara matte som jobbar hårt för att få sina hundar trygga och säkra. Man kan aldrig få för mycket av att vara trygg och glad!
Mina hundar ska må bra utan minsta stress och oro!
 
Bilder på Rocky i äventyrsskogen i Västervik!
Längtar så tills det är dags för sommarsäsongen i Västervik igen.
 
 
 

Röd Julpåse på dörren

Idag när jag kom för att hämta grabbarna hängde det fina röda julpåsar på dörrarna på dagis.
Det fanns gott till både hundar och matte där i. Tack snälla My med personal!

8 Månader 2 dagar

 
 

Inlärningsfasen når sitt slut - Nya saker att träna in

Ikväll kan jag säga att Tex kan tricken ``snurr´´ och ``spinn´´ utan och innan. Han älskar att göra dessa och ikväll visade han upp dessa själv för att matte var seg med belöning. Haha, shaping! Han lär sig!
Jag har nu insett att jag måste komma på något nytt att träna in då allt det vi kallat ``under inlärning´´ inte är så mycket inlärning längre. Det kan han ju nu! Vi har endast ``Höger & vänster tass´´ kvar som är halvinlärt. Och att alltid ha något att lära sig tycker jag är en självklarhet, iaf på en hund som Tex som verkligen vill lära sig saker. Inte för många nyheter, det blir bara rörigt i huvudet. Men något! Jag tror att jag ska lära in slalom mellan benen. Det tror jag är bra för Tex, lagom svårt. 
 
Vårt tragglande med att hålla positionen i ``Sitt´´``Ligg´´ och ``Stå´´ har gett resultat. Inte bara det att han står kvar ist för att fara runt som en raket överallt. Utan också att han nu kan komandot för de olika helt och hållet. Dom sitter stenhårt och klockrent! Inte bara det, vi har även kunnat börja jobba med att inte flytta tassarna i övergångarna. Övergångarna i sig är jättefina och när han riktigt anstränger sig och fixar stilla tassar, mumma! Han är för bra han. Men fortfarande under utveckling på den fronten. 
 
Jag bara älskar att jobba med denna hund <3

En tvättsvamp som suger åt sig kunskap!

Den där Tex alltså! Han får mig stundtals att vilja slita av mig håret och ibland tappa hakan av förtjusning. Han är verkligen mycket hund i litet format! Det ska bli kul att se hur långt vi kommer han och jag. 
 
Tosca har åkt hem och jag har hunnit gjort en massa här hemma. Men nu fanns tiden att hinna med ett träningspass med Tex. Vi har börjat ta itu med våra högersvängar som vi har lite bekymmer med. Han är gärna för snabb runt och vinglar gärna utåt. Men vi har tagit små små steg och ikväll visade han upp att han förstått det hela. Så vi släppte det och gick på nästa. För är det något jag lärt mig så är det att sluta i tid och när det går som bäst, låta det vara och fortsätta en annan dag. 
 
Vi fortsatte ist med ``upp´´ som vi kallar det, från ligg till sitt. Han kan det så fint nu så nu håller vi på att lära in det från sidan också. Den där lilla virvelviden är så satans snabb ibland! Han lyckades göra en jättefin ``upp´´ och jag blir såklart jätteglad och berömmer. Men jag hinner precis börja berömma så gör han en ny konst på det. Nämligen ``snurr´´. Vad hände då? Jo han började göra bägge delarna när jag sa ``upp´´. Haha. Så efter den händelsen gick vi in på att ``Stå´´ ``Sitt´´ och ``Ligga´´ kvar tills jag säger något annat. Vilket fungerade bra, nu ska jag bara lyckas få ihop detta också. Eller också får jag lära mig att hunden inte klarar av att jag är för högljud och glad av mig. Han måste ha en lugn och sansad förare. Just det här med att hålla positionen längre är något vi jobbar med mycket nu. 
 
Som avslutning, eller ja. Jag tänkte som avslutning att vi skulle öva lite till på våra nya trick ``Snurr´´ och ``Spinn´´ Men Tex han visade mig det lite här och var under träningen. Han gillar verkligen de två tricken. Sötnöten min. 
 
Han är så otroligt rolig att jobba med. Jag måste verkligen tänka mig för inte bara en gång utan flera gånger innan jag gör något. Han är så otroligt lättlärd och han vill lära sig. Det är ju inte så bra om matten gör fel då när hunden är som en tvättsvamp som bara suger åt sig information. 
 
Tanken var att jag skulle filma och kameran stod redo och igång. Men, åter igen så filmar den men när jag sen ska kolla på klippet har den bara filmat 13 sekunder. Precis som förra gången. Bara att inse att kameran börjar att ge upp!
 
 

Lyckan är stor

Jag är så lycklig över att äntligen börjat förstå mig på rallylydnad. Men allra gladast är jag för att det är tänkt att bli Rockys och min grej. För han har verkligen visat mig att det här vill han. Givetvis kommer Tex också få köra men först och främst kommer Rocky och jag träna detta.
Det har varit så mycket Texas Texas Texas nu och Rocky får ingenting...känns det som. Tex som fått ta över all träning som jag gjort med Rocky tidigare. Jovisst, det gör inte Rocky något. Han är nöjd bara han får mysa i soffan och träna lite trick lite då och då. Men det tar på matte endå att det bara är Tex som får planer inför framtiden.
Anledningen till det är för att Rocky inte trivs med viss träning. Han har nöjt sig. Jag vill inte pressa honom med något han inte vill. Men så blev vi introducerade på rallylydnad och Rocky visade direkt att han gillade det. Så vi kör på! 
 
Rallyskyltarna jag gjorde för en tid sen, dom har blivit väl använda. Mestadels av mig själv som tränat på vad dom betyder osv men har också tränat med Rocky som ännu en gång visar matte att vi kommer greja det här. 
 
 
 
 
 
 
 

Tosca på besök

Igår på vägen hem från jobbet stannade vi till och plockade med oss denna söta tös. Det här är dvärgpudeln Tosca! Sara som hjälper mig med utställningen, det är hennes hund. Sara själv är och ställer hundar på Stockholms Hundmässa i helgen och Tosca fick stanna hemma. 
 
Från första stund jag såg Tocsa har jag alltid kunnat se Rocky i henne. Dom har så lika personligheter dessa två. Lika mattiga båda två!
 
Hundarna har sett varandra tidigare under träningar, men dom har aldrig riktigt hälsat på varandra. Rocky och Tosca, inga problem, dom kunde jag släppa ihop direkt. Texas däremot, han hade lite svårt att lugna ner sig. Han har kommit in i en testperiod nu och är allmänt jobbig. Han behöver sättas på plats och det har matte Sara sagt att Tosca kan fixa. Men innan det ville jag att Tosca skulle känna sig hemma. Hittills har jag haft städig koll på dom att dom tagit det lugnt. Vi ska ta en lång promenad lite senare och göra av med energi tänkte jag. Både Tex och Tosca behöver det. Sen efter det ska vi se vad som händer när jag släpper kontrollen över dom. Just nu har Tex på tok för mycket energi, kan gå fel då Tex är en mycket skrap hund som inte tål stötar när han är så överladdad.
 
Nu önskar vi matte Sara ett stort lycka till i Stockholm. Hoppas på finfina vinster och fina hundar!
 

Fredagsmys <3

 

Rallylydnad pyssel & träning

Igår kväll fick hundarna vila, men inte matte! Jag var i full gång med pysslandet igen. Sandra tipsade nämligen mig om hur jag kunde fixa egna rallyslytar. Billigt dessutom! Det är ju tid nu att börja öva inför sommarens debut i rally. Jag ser faktiskt fram emot det, det ska bli kul! 
 
Idag gick jag igenom alla skyltar med Rocky, och det visade sig att vi kanske inte behöver vara så oroliga för skyltarna. Mer för mig att tänka på att vara tydlig mot Rocky som lätt gärna tar vänstersida eller hamnar mycket snett. Han är såå taggad, han tycker det är jättekul! Övning ger färdighet, vi har ju nyss påbörjat detta projekt. 
 
Idag när jag hämtade hundarna såg jag direkt på Tex att han var övertaggad. Jisses! En dags vila och man skulle kunna tro att han hade en raket i rumpan. Ojojoj! Även han fick testa på lite skyltar, men vi ändrade sedan inriktning då han var på tok för överladdad. Ist gick vi över och tränade på att sitta kvar, ligga kvar och stå kvar. Han har annars mycket lätt för att änra ställning så fort jag berömmer. Men jag måste säga att lillen lyckades riktigt bra. Med lugn röst och lugna rörelser fick vi till bra många och fina saker på träningen. Matten höll sig tydlig och lugn och det blev en lyckad träning. Dom är så olika Rocky och Tex, ena får jag peppa och andra lugna. 
 
Såklart man är otydlig ibland, men det var inte många denna träning. Men vid en otydlighet råkade jag placera händerna/kroppen fel så det såg ut som det nyinlärda kommandot för ``snurr´´. Jag hade inte en tanke på det förän hunden började snurra. Då funderade jag över hur jag rört mig och insåg att jag gjort just det kommandot. Haha, trots att det blev fel så blev det ju endå rätt på något sätt. 
 
Nu ska vi öva öva öva!

Övning ger färdighet!

Han är bra snabblärd den där lille Tex! Kvällen bjöd på positioner som nu börjar bli helt ok igen. Det är ibland han slarvar men då är det bara för matte att vara tydligare. Vi har nu kunnat börja gå ifrån väggen lite igen, så nu är vi tillbaka där vi var innan vi började om. 
 
Klossen har vi dessutom bytt ut, till en mindre. Jag upplevde att den stora vi hade bara störde honom nu när han väl kan. Så bytte ut till en mindre för mer precision för frambenen. Det visade sig vara rätt val. Nu måste jag bara hitta något som håller den still på golvet, den har en förmåda att kana iväg hela tiden.
 
Han har en underbar ögonkontakt! Den lever jag länge på. Hans vilja att veta mer är också något jag bara älskar med denna hund. Han VILL lära sig och arbeta med matte. 
 
Som avslutning fortsatte vi arbeta lite med några trick vi påbörjat. Det har inte suttit helt men idag jobbade vi igenom dom och nu kan han dom. Vi har jobbat med ``snurr´´ och ``spinn´´, samt höger och vänster tass. Självklart kan man alltid träna mer men nu förstår han. Detta filmades men min tokkamera valde att inte filma mer än 13 sekunder in i träningen. Det får bli en annan dag, för ja tro det eller ej. Texas är trött i huvudet. Det märks tydligt genom att han ser helt snurrig ut i ansiktet, sen helt plötsligt kan han inte det han nyss kunde. Haha, sötnöt!

2:a Adventsträning

Det har blivit vår grej det här med personspår på söndagar! Idag fick jag till två bra spår, varsitt till grabbarna. Men jag tror att det får bli en paus från personspår från och med nu. Visst dom utvecklas, båda två, men jag kan skymta viss koncentrationssvårighet hos båda hundarna. Jag kan misstänka att det har med kylan att göra och att vinden ligger på i vissa fall. Dom tappar spår och är okoncentrerade. Så nu tar vi paus för denna gång och förhoppningsvis återfår båda sin glädje till spåret vid senare tillfälle. För det är inte så att vi kommer att sluta, nejnej. Vi kommer att spåra vidare när väder och vind passar killarna. Under tiden ska matte plugga på lite och hitta ett bra sätt att utöva detta på. Som det är nu så missar även jag en hel del, och så ska det inte vara. Så nu blir det att plugga på för matte. 
 
Texas har oändligt med energi nu, nästan så att det inte går att få honom trött. Han har väl en sån period nu samtidigt som matte har haft lite annat för sig såhär inför jul och allt. Nyttigt tycker jag, men Tex, han vill träna! 
Idag har han fått träna ordentligt! Både huvud och kropp. Ja, han är näst intill stressande att se på som han håller på nu. Han har liksom ingen koll på vart benen är för att det går så fort när han springer runt.
Utöver personspåret har han fått springa lös i skogen, han och jag tog en egen promenad efter det och lät Rocky sova i bilen. Sen slängde jag ut godis till honom i en brant slänt. Självklart fick han göra det i sin egna takt och inte så lång stund. Han är ju fortfarande valp som inte ska ansträngas så mycket. Men han skötte det fint och han verkade tycka att det var roligt. Och så har det blivit ytterligare en rask promenad bara han och jag, då träffade vi på ena grannen och stod passiva en stund. Bra träning där tycker matte! Men trots det for han runt i cirklar med benen åt alla håll när jag släppte honom lös den sista biten innan vi kom hem. Runt runt runt där ute på åkern. Suck, jaja. Men nu ligger han faktiskt och sover här hemma.
Rocky har fått agera provdocka de senaste dagarna. Det är lite därför det blivit mindre träning. Rockys fleeseoverall är flitigt använd. För att inte säga att den används hela tiden nu. Han har den på sig så fort han är ute. Så den har börjat bli mycket sliten. Jag har tänkt länge att jag ska göra fler till honom, men tiden har inte riktigt funnits. Men det gäller att börja, och när man börjat kan man inte sluta. I alla fall inte jag, den pysselgalning jag är. Det har nu hunnit bli 3 nya fleeseoveraller till herrn. Dessa ska såklart bli julklappar. Här är ena! En fleeseoverall med dubbla lager fleese. De andra två är enkla. Är faktiskt riktigt nöjd med den. Fingrarna kliar lite, jag vill pyssla mer!
 

Han backar runt mig!

Vi hade ett lite för långt uppehåll från lydnadsträningen för en tid sen. Jag anser att en paus från en ny inlärning är nödvändigt så hunden kan få tid att fundera och smälta allt nytt den fått lärt sig. 
Men denna gång blev det lite för lång paus, nu vet jag hur Tex reagerar på längre pauser efter inlärning av nytt. 
Vi har tragglat en hel del med positioner nu sen vi körde igång igen, men allt har bara varit pannkaka! 
 
Vi har tagit det lugnt med träning nu efter tandingreppet och ja, han är mer vild än tam! Han har bara så otroligt mycket energi nu. Understimulerad! Den energin och pausen från träning har gjort att han blivit överenergisk. Han blir så glad när vi tränar att han överarbetar. Positionen finns inte längre, den är antingen för långt fram, felvinklad eller som när han blir mest frustrerad. Han backar runt mig! 
 
Vi har inte kommit framåt alls i träningen vilket har gjort mig så frustrerad. Vad gör jag för fel?! Innerst inne vet jag att det handlar om att han har för mycket energi så han överarbetar. Han tycker att det är så kul! Han måste helt enkelt bli av med energi, både fysiskt och i huvudet. 
 
Men så testade jag en ny variant, då fick även matte börja jobba. Jag böjde på knäna så långt att jag kom närnare golvet och kunde belöna fortare. Sen är han expert på att ändra ställning för att snabbare komma åt godiset vid belöning, ist gjorde jag den delen mycket sakta så han förblev kvar i samma position. Han började komma in i positionen igen och sakta sträckte jag på mig så jag förblev rakryggad, fortfarande med böjda ben. För det är när jag står rak i ryggen som han börjar backa runt mig. Efter några repitioner med att jag kunde stå rakryggad med böjda ben så gick jag sakta upp till normal stående position. Och slutligen fick vi till fina positioner igen.
 
Mer träning med kloss och vägg framöver! Vi får backa några steg och börja om lite.

Ändrade planer!

Det har blivit ändrde planer ang nästa utställning för Tex. Tanken var att Sara J skulle ställa honom på My Dog i Januari. Men då hon fått förhinder att ta sig dit fick jag tänka om. Det kommer ist bli jag som ställer honom! Nu är Tex anmäld. Idag blev det klart att jag får ledigt från jobbet, så den 5 Januari kommer jag och hundarna brumma ner till Göteborg. Med oss kommer vi självklart ha Sara J och när hon nu kommer ner dit så passar hon på att tävla även hon. Så Sara kommer ha med sig sin Dvärgschnuzer Qiwi att ställa samt tävla juniorhandling. 
Det ska bli så kul, nu gäller det att spara ihop så mycket pengar som möjligt så man kan handla något roligt på plats. 
 
Mjölby 15 November HP, BIR, BIG-4
 
 
 
Växjö 31 Oktober 2:a placering
 
 
 
Norrköping 13 September HP, BIR, BIG-2

Rallylydnad

För oss är rallylydnad relativt nytt. Vi har testat på någon gång men aldrig riktigt tränat fullt ut. Mycket har nog med att vi inte har haft några hundvänner som kunnat slussa oss in på det spåret. Och jag har kännt mig allmänt snurrig när jag bara tänker på alla skyltar som finns. 
 
Men under höstens tidigare del började jag och Sara E med Skrollan köra lite smått. Jag fick se hur Rocky lyste upp och han tyckte det var sååå kul. Och nu har vi våra nyfunna vänner Sandra och hennes Lukas som också håller på med rallylydnad. Båda har nu manat på mig att ställa upp i tävling med Rocky. Jättekul verkligen att dom tror på mig och jag vill verkligen försöka. Men, just den här biten med skyltarna, jisses, hur ska jag komma ihåg allt?! Jag får bara en klump i magen när jag tänker på det! Inte över Rockys och min prestation utan över att inte kunna skyltarna eller att gå fel. De gånger vi testat på har inte varit helt felfritt om man säger så och så blir jag lätt snurrig har jag märkt.
 
Nu är det träning som gäller för mig och Rocky. Rocky vill och jag vill, han lyser verkligen upp och då ska han få träna det han vill göra. Matte får ta sig i skinnet och börja plugga skyltar helt enkelt. 
 
Nytt mål är satt! Rocky och jag ska TÄVLA rallylydnad. Vi satsar på att debutera sommaren 2015
Önska oss lycka till!
 
Tack Sara och Sandra för peppning!