Lite för kul

Okey, det var lite väl kul att få sitta bakom symaskinen igen. Haha. Denna tog på pricken 3 timmar att sy. Fleeceoverall med bävernylon på ryggen, reflex på benen och reflexpasspoal som övergång mellan de olika tygerna. Och såklart muddat runt om! Kardborreknäppning!
Här syns tyvärr tydligt hur ändringen av mallen påverkat magdelen som hänger ner. Tyvärr gjordes även en liten miss, men nu vet jag det till nästa gång. Ångrar dessutom att jag inte hade bävernylon även på benen som kan skydda från fukt.
 

Då är matte igång och syr igen!

Inte för att han behöver fler men matte har varit så otroligt skapandesugen nu ett tag. Och med en hel del tyger och pryttlar i garderoben gör saken inte mindre olidlig. I förmiddags åkte jag hem till mamma i Linköping och hämtade hennes symaskin. Den jag använder är lite trasig sen en tid tillbaka. 
 
Började egentligen redan igår med mitt skapande. Gjorde om mitt mönster lite, så dagens overall fick bli ett testplagg. 
 
Mallen har jag gjort helt på frihand. Tejpade ihop papper och la över honom, klippte ut hål för benen och halsen, en hel del trixande men tillslut blev det en mall. Ca 1 år efter jag gjort klart min första så fick jag höra om en mall som redan finns att köpa som ser nästan likadan ut som den jag har. Hihi tycker jag är lite kul. 
 
Denna overall fick bli en testvariant med de nya ändringarna på mallen. Men det har också tillkommit lite nytt som jag aldrig gjort förut. Första gången jag sytt mudd! Mudat ärmarna, halsen och vid magen och bak till svansen.
 
Jag är riktigt nöjd med mitt skapande, trots att detta bara var en testomgång. Som synes i bild 1 så blev den lite lång och går ut över svansen. Kanske även nåågot för tight, någon cm till hade inte varit dumt. Skulle inte tagit bort den delen där kardborren tidigare satt. Nåja, den fungerar!
 

Ringträning

Äntligen en riktig genomkörare på utställningsfronten. Men det gick inte alls som jag önskat det gick så dåligt på så många sätt att jag idag känner att vi lika gärna kan lägga ner det här med utställning. Men samtidigt känner jag att vi hade så mycket emot oss på träningen att jag inte kan tänka så. Dels så har vi inte tränat i utställningskoppel sen My Dog, sen var det kallt ute och han frös, Tex är inte van vid att springa i den miljön. Så mycket att titta på som kan fånga en liten unghunds uppmärksamhet. Jag försöker att få upp honom i vikt vilket ledde till att han inte ville ha godisbelöning på träningen för att han var så mätt. Och så de där nedrans bakbenen som ställer till det för oss. Han är unghund och inne i ``fulåldern´´ nu. Men jag känner mig så nojig, tänk om det är något annat! 
Jag har fått massor av tips på hur jag kan träna upp styrkan i haserna och dessa kan jag själv känna är rätt träning för honom. Det gäller drag, för att få ut bakbenen längre bak. Nu går han väldigt under sig med bakbenen. MEN. Han är unghund, alla säger olika. Självklart tänker jag inte låta honom dra tunga flerkilosföremål. Alla säger olika och jag vet inte vad jag ska gå på. Vissa säger att jag inte ens kan börja löpträna kortkorta rundor med honom förän vid 2 års ålder, andra sätter en 1-årsgräns, medans andra säger att jag kan börja dra lite lätt med honom. 
 
Träningen gick inte bra, kändes inte bra alls! Han gick inte fram utan höll sig lunkandes vid min sida. Attans, vi har tränat för mycket lydnad så vi fick träna framförsändande. Sara säger även hon att han måste ta ut steget bättre bak, nu tar han korta små steg. Alla bilder är tagna när jag har kastat en boll som rullar framför honom för att få fram honom lite bättre. Och jag tyckte det fungerade bra och nu när jag ser bilderna så känns allt lite bättre. 
 
Vi ska traggla vidare. Jag ger inte upp även om det i skrivandets stund känns jobbigt. Vi får hålla tummarna att han blir snyggare med tiden och att hans bakben rättar tills mig med vinklarna.
 
 

Uppdatering

Då var det helg igen! Jisses, vart har denna veckan tagit vägen?!
Veckan har gått i en hisklig fart och vi har hunnit med massor. Vi har äntligen kommit igång med träningen igen efter ett längre uppehåll.
Inklickningen som vi började med den är så gott som avslutad, han förstod direkt trots att vi inte fullföljde klickerkursen. Vi har inte riktigt haft tid med den och fokuserat på den praktiska träningen ist, men vi ska läsa och ta del av de tips och råd som som finns där under helgen. 
Det är en tydlig förändring på Tex med klickern. Det syns att han tycker det är kul. Vi förstår varandra bättre och jag tror det var det vi behövde för att komma vidare. Vi har nu börjat lära in nya saker med hjälp av klickern och det fungerar kanon. 
Veckan som har varit har vi tränat mycket olika saker, självklart har klickern varit största träningen och den vi använt oss mest av, men vi har även hunnit med både träning i stadga, lite lydnad, ståträning, balansbollen, ögonkontakt och mycket mer. Jättekul att se resultat! Inte bara i träningen utan också hur hans kropp utvecklas. Vårt hårda slit med de där raka bakbenen börjar ge resultat! Däremot är han som en liten räka, jisses! kan proppa i honom mängder av mat men inte tusan lägger han på sig. Skithund! Jaja, han växer så det knakar nu så vi fortsätter med ökad mat. 

Dag 3 inklickning

Det är nästan så jag tror någon redan klickat in Tex. Den arbetsviljan och viljan till att lära sig är helt underbar. Jag måste erkänna att jag kommit ifrån klickerkursen lite. Det blev lite tokigt vid registrering, det blev så sent när jag registrerade och det innebär att alla lektioner kommer så sent. Villket i sin tur leder till att jag inte läser dom förän dagen där på och sen glömmer bort dom. Ja det blev lite tokigt, men det verkar inte bli så tokit iaf. Dag 1 körde jag grunderna för att lära honom var klicket betyder. Dag 2 testade jag honom och idag, dag 3 var tanken att vi skulle gå tillbaka till grunderna och det var där vi började. Men mot slutet visade han upp sina nya kunskaper fullt ut. Han bjöd på bra mycket konster och matte testade att rikta in sig på en sak och sen byta. I det här fallet blev det ``snurr´´ och ``spinn´´. Utan att säga något riktade jag in mig på ``snurr´´ och sen bytte vi till ``spinn´´. Tyst matte och tänkande hund. Ja, vad ska jag säga, han är en smart hund! 
Han visar tydligt att han gillar detta. Så matte är nöjd! Vi ska självklart fortsätta läsa lektionerna vi får och få lite tips, men än så länge ser det mycket lovande ut.

Klickerkurs & Cheklistor

För en tid sen tipsades jag om en gratis klickerkurs. Perfekt tänkte
jag eftersom Tex inte är inklickad. Jag har bara inte kommit så långt
men nu fick jag en knuff framåt. Det är en gratis 7-dagars kurs över
e-post. Man får ett mejl om dagen i 7 dagar, därefter 1 gång i veckan
och efter det 1 gång i månaden med tips. Super!
Kika in på Canis Hundskola och läs mer.  
 
 
 
 
Jag registrerade mig igår, idag började jag med första lektionen som
handlade om att ta reda på vilken belöning som var godast/roligast.
 
Denna punkt fanns även med att göra i Maria Brandels - Från Valp
till Stjärna - Checklistor som finns att skriva ut gratis HÄR
En hel del checklistor finns att kolla över. Superbra även den.
Klicka på bilderna för att komma till respektive sida! 

Jag började riva runt efter olika varianter och former av godbitar. Vi har ju mestadels kört med fuskvarianten Nobby - Training Mix varvat med torkat kött. Fick fram 5 olika smaker och varianter som jag nu testat. För att verkligen se säkert vilken han gillar bäst kommer jag testa fler gånger, variera lite och även använda mig av annat jag hittar.Test 1 bestod av Torkad Älg, Torkad Nötbog, Torkad Kyckling, samt Planet Pet Duck Strip och Trixie Leverpastej.  
Texas och jag, vi tragglar och tragglar med vår ståträning. Men det går helt klart framåt, jag trode inte det var så stor skillnad men efter gårdagens skillnadsbild såg jag att det är rätt mycket som händer i den lilla valpens kropp nu. Men vi behöver mer träning och det i massor. Mycket balans ska det bli!
Ståträningen fick bli träningen i godbitstestet nr 1. 
 
Jag började med det torkade köttet. Det gick väl ok, jag kan inte kräva att han ska stå helt korrekt när han legat och sovit precis innan och är stel. Men efter en kort stund tappade han intresset och jag gick på Duck Strip. Men det gick i några bitar sen var han nöjd med den. Då fattade jag grepp om Leverpastejen, den som han fick mycket av när han var liten som belöning. Då blev det andra bullar! Både energi och intresse steg och han började genast fokusera och sammarbeta bättre. Den energin gillar jag!
Resultatet godbitstest nummer 1 Texas: Trixie Leverpastej
 
Rocky, lilla älskade Rocky. Tänkte han kunde få välja godbit om jag raddade upp dom. Visste inte riktigt hur jag skulle se vilken han föredrar. Men... ja, det gick ju sådär. Han blev som en dammsugare och tok alla en efter en. Jahopp!
Så jag tänkte se vad som händer om jag slänger ut en massa saker på golvet. Vad skulle han göra? Ja inte kan man tro att denna hund inte har varit föremålsintresserad. Han plockade upp saker en efter en och visade matte. Men inte fick jag ut något vad han gillade bäst. Han nöjer sig helt enkelt med att få göra RÄTT!
Resultatet godbitstest nummer 1 Rocky: Alla fungerar lika bra. Han älskar att göra rätt

Om vi går över till vilken leksak som är roligast då. Dessa får reprensentera test 1. 
Det är ju så olika beroende på vad man tränar. Tyckte även detta var svårt att avgöra. Vill jag att han ska hämta en leksak så väljer jag ju inte den största leksaken, i dragkamp något han kan greppa bra. Men tyvärr har jag varit mycket dålig på detta med att belöna med leksaker. Rocky använder inte leksaker, nåja, nu gör han men som belöning nej. Så därför har jag varit dålig på den biten. Men en sak kan jag se på bom bägge, båda väljer mjukt med päls på. 
 
I detta test fick Texas träna lydnad. Det var ett tag sen men nu börjar vi komma i form igen. Det gick för övrigt vääldigt bra! Riktigt imponerad över honom att han kommer ihåg så mycket trots att det var väldigt länge sen vi tränade lydnad.
Jag försökte variera så mycket som möjligt och kom fram till detta. På bilden ligger leksakerna i ordning.
På plats nummer 1 kom. Äkta kaninskinsflätan. Den är lätt att greppa och kan kampa med. Något stor men iom kaninen så gör den till den bästa. Gemensam favorit. På plats nummer 2. Egenflätad fleeceleksak. Den här är den lättaste att greppa och rolig att ha dragkamp med, den är så lång att det finns alltid någonstans som han kan få tag på. Dock tycker matte att den är för töjbar. Plats nummer 3. Nätbollen. Den är bra till allt, till dragkamp, som belöning på balansbollen och till apportering. Riktig hitt! Därefter kommer ytterligare en dragkampsleksak som jag tror att även den har kanin i sig. Sen en hemmagjord knytleksak, boll i rep, långt rep och boll med ``öron´´ som låter.
Alla har sin egna funktion och så kommer det alltid att vara, det kommer att variera precis som med godbitarna. Idag såg det ut såhär. 
 
Rocky behöver vi inte göra testet på, jag vet redan svaret. Han vill inte ha leksaken i sig som belöning. Hans belöning om han tar en leksak är att han gjort RÄTT! Det väger mer!
 


 
 
 
 
 

Enorm Utveckling på en månad

Att försöka sätta ord på något när man är helt ordlös, det är inte lätt. Men i skrivandets stund har jag just fotat 10-månaders bilden på Tex och nu jämfört med förra månadens. Wow, det är allt jag får fram! Jisses vad han växer. Tänk vad mer mat och aningens mer träning kan göra.
Som vi kämat för de där långa och på tok för raka bakbenen han har, men se! Kolla, övning ger färdighet!
 
Grattis Millenhoff Buffalo Trace ``Texas´´ på 10-månaders dagen
 

Testperioden

Texas har varit inne i en ordentlig testperiod nu ett tag. Riktigt besvärligt har det varit, både hemma och på dagis. Här hemma har det inte varit så farligt, lite bomull i öronen har gjort att jag inte kunnat ha honom lös. Men på dagis har han bråkat destå mer! Både skällandet och innekissandet tilltog regält, även dragandet i kopplet. 
 
Mitt upp i allt så upptäcktes det att värmen inte fungerade som den ska i deras box, och att boxgrannen storknar av värme. Grabbarna har flyttat in dit nu. Samtidigt som det hände började även jag med något jag kallar ``morgonmassage´´. Varje morgon sitter jag hos hundarna i ca 15 minuter. Det finns inget bättre och båda hundarna verkar gilla att jag sitter där med dom. Men i samband med flytten så började jag med morgonmassage på Tex. Det har bara vara positivt, ist för att han busar omkring och skäller när jag går så lägger han sig ner och sover tillsammans med Rocky. 
 
Texas har bara fortsatt att kissa inne, vilket gör mig så ledsen. Men så för ca 1½ vecka sen så började jag fundera lite och bad dagispersonalen att ta ut alla filtar vid sista kissen innan jag kommer. Det är BARA på filtarna han kissar! Sen dess har det gått framåt. Det går inte ta fel när han kissat eller inte. Är filtarna borta så finns inget kiss, men är dom kvar när jag kommer så är dom kissiga. Framsteg, men hur löser man nästa steg? Dom kan ju inte ligga stenhård hela dagarna, speciellt inte Rocky som älskar sina filtar och ligger under dom. Nåja, det kommer. 
 
Texas testperiod verkar gå mot sitt slut för även här hemma har vi börjat kunna gå lösa igen. Vi tog oss igenom hans allra första testperiod. Nu återstår resten, även dom tänker vi ta oss igenom lika bra!

Rocky lilla hjärtat

Rocky, Rocky, älskade Rocky! 
Två dagar i rad nu när jag har tränat med Texas har Rocky fått mig att vika mig dubbelt av skratt och glädje. Igår satt jag på golvet och tränade med Tex och så ser jag i ögonvrån att något flyger brevid mig. Tittar dit och ser att Rocky tagit upp en tygtoffel och försöker få min uppmärksamhet. Haha! Han kastade den hit och dit och gjorde allt för att jag skulle se honom. Och jovisst gjorde jag det tillslut. Så ja, det slutade med att vi två började träna på att ta föremål. 
Ikväll hände samma sak, fast nu hade jag gått ut ur rummet och när jag kommer tillbaka så står Rocky mitt på golvet md toffeln i munnen och viftar glatt på svansen. Älskade lilla hjärtat!

Mycket mat i magen, mindre i frysen

Vi har ``Uppdrag - Rensa frys på kött´´ nu sen en tid tillbaka. Vi skulle behöva rensa och gå igenom vad som finns i hundlådorna och inte. Passar utmärkt just nu då Tex skulle behöva lägga på sig lite. Han är ju unghund nu och växer så det knakar som alltid. Nu hoppas jag att han kan lägga på sig och få lite fina muskler vartefter, för nu ser han ut som en räka!
 
Denna helg har vi varit aktiva, lösspring i snön och skritträning i djupsnö, samt annan träning. Kombination mycket träning, frysrens och en valp som behöver mer mat har resulterat till överdrivna mängder mat i matskålarna. 
Det är nog första gången jag ser Tex både trött i huvud, kropp och dessutom mätt! Äntligen, vilken känsla att se honom så. Känns så skönt!
 
Iom frysrensningen har jag hittat lite kött jag inte känt igen. Men det slank ner i magen hos hundarna iaf som tur va. Nu när jag åter igen stod och rensade i frysen så kom jag ihåg att vi skulle få hem älgkött från mannens jaktlag, men visste inte när. När jag frågade fick jag till svar. ``Det har vi redan fått, det ligger i frysen´´. Haha, då slog det mig att det kan ha varit det jag gett till hundarna. Sa det till honom och får då till svar ``Det hade jag redan tänkt att det skulle vara till dom´´ Vilken husse vi har! Underbart!
 

Fotopromenad

Blir lika snopen varje gång jag kommer in och tittar på bilderna. Inte tusan kändes det som att jag tog såå mycket kort på mina fyrbenta vänner. Men uppenbarligen gjorde jag det! Men det är ju så kul att leka med kameran när det är sol och fint ute. Den fick följa med ut idag igen. 
 
 

Bus i sol & snö

Kunde inte låta bli att ta med kameran ut när solen sken! Men inte är det lätt att ta bra bilder, kameran hänger på sista versen och Tex är överallt och ingenstans!