Veterinärbesök planeras

För en tid sen skrev jag om att Rocky kändes konstig, att jag inte kunde sätta fingret på vad som var problemet. Jag har hört hur hans högra sida av bogen knäpp/knastrat vid ett fåtal gånger och sett honom ta ett ynka litet haltsteg, även sett hur han rasat mot backen när hans högra ben bara vikt sig för honom. Vi har därför hållt oss lugna sen dess och inte gjort så mycket den senaste tiden. Min tanke var att han reagerat på kylan, att han gått och spänt sig för det och fått taskiga leder, för så brukar det vara. Därför har jag täckat honom mer än normalt för att hålla honom varm. Han visar ingenting vart han har ont, men jag känner att det är något så jag berättade detta för Rockys uppfödare som rekomenderar mig att kolla upp det. Så när jag kommer hem igen så ska det bokas in en veterinärtid så vi få rätsida på vad som är problemet. Håll tummarna att det inte är atros som vi har i tankarna att det kan vara.
 
Det är inte mycket jag har att gå efter, ett ynka litet haltsteg, två benvik och en bog som knastrat tre gånger på en två veckorsperiod. Men jag känner att det är något och då vill jag kolla upp det! Min hund är mitt allt <3

Rädslan som kommer och går

Rocky är ju för rolig. I går kom äntligen min sambo hem igen efter två veckor i Qatar och då blir det ju alltid en sån problematik med Rocky. Jag vet inte vad som är problemet men Rocky blir så rädd när husse varit borta ett tag. Men så kom jag på en sak sist när han kom hem och detta gjorde jag även denna gång. Nämligen, jag lyfter alltid upp Rocky när folk vill hälsa på honom. Många kanske tycker det är fel och att jag kanske förstärker fel saker men för Rocky blir det tvärt om. Han slipper att folk böjer sig över honom och klappar honom fel och ist kommer han högre upp och är inte alls lika rädd. Igår gjorde jag detta mot husse och han reagerade inte alls lika starkt som han brukar, men endå lite. Men sen busade dom ihop hela kvällen och inatt Rocky legat mellan sambons fötter och sovit. 
I morse när vi vaknade var Rocky jätteglad och kom och pussade på oss båda, vi gick upp och sambon och Rocky började busa ihop. Sen slog det till! Mitt i leken märkte Robin att han följer efter honom, Rocky är klistrad i hälarna på honom. Men så fort Robin vänder sig om för att gå åt ett annat håll springer/kastar sig Rocky snabbt iväg bort från Robin och där avbröt jag. Det är så det börjar, nyfiket men med inslag av rädsla.
Nu ikväll har vi än så länge inte haft några bekymmer, ingen rädsla eller något. Detta är så märkligt tycker jag. Ena sekunden kan dom leka och gosa ihop, andra är Rocky livrädd för husse.

Resultatet av en utskällning

Resultatet av en utskällning...ja nu har det gått några dagar sen jag sa till på skarpen på dagis. Och jag måste säga att jag är positiv. Rocky har inte kissat inne en enda gång sen dess, vilket han gjort varje dag innan. Jag tror, som alla mina andra spekulationer att ``dagisfröken´´ lärt sig sin läxa. Jag tror hon går ut med honom tidigare och hon har slutat med tidningspapper. Filtarna luktar gott och Rocky verkar gladare. Tummen upp! I morgon kör vi på sista dagen innan en hel vecka hos dagmatte och husse kommande vecka. Därefter kör vi på med måndagar och tisdagar Februari ut. Efter det hoppas jag att dagmatte och husse är redo att välkomna Rocky på heltid om veckorna. 

Så det kan bli, matte kör i diket!

Hahaha så det kan bli! Var på väg för att hämta Rocky från dagis när jag får möte i backen. Backar nerför hela backen som svänger lite och hela den krokiga vägen till stället där man kan mötas. Inga problem där inte! Jag kör vidare och får ytterligare ett möte. Så jag backar ner på en sidoväg 90 grader till ett hus. Jag noterade den branta nerförsbacken och vågade därför inte köra längre ner och var samtidigt osäker på om den mötande bilen skulle ta sig förbi framför mig, men det gjorde den. Problemet kom sen när jag skulle ta mig upp. Jag gled längre och längre ner, närmare diket och ett träd tills jag satte mig fast. Hur mycket jag än gungade bilen så kom jag verkligen inte upp. Jag fick ringa på hjälp och hjälpen kom. Jag fick fram bogseringslinan och öglan till den. Bilarna blev ihopkopplade och så var vi igång. Den fyrhjulsdrivna volvon började dra upp mig, men eftersom jag var mycket längre ner än hjälpens bil så syntes inte jag i backspegeln och jag ser bara hur min bil tvärvänder och styr rakt in mot diket på andra sidan och där finns mindre träd och hjälpens egna hage. Jag störtade mot tutan för att varna och hjälpen bromsar in. Bilen tog ingen skada men jag körde allt rakt in i några grenar. Nu står jag helt plötsligt rakt över hela vägen, med bilens sidor i vägens riktning. 
Vi fick mer möte på den lilla vägen som kom ut för att hjälpa till med kommunikationen och när vi flyttat om bilarna på vägen för att kunna dra mig åt andra hållet så fungerade det lite bättre och jag kom upp på vägen och kunde fortsätta min resa ca 200 meter till hunddagiset. 
Ja så det kan bli, men upp kom jag och bilen är hel och fin trots dubbla dikeskörningar!

Bildinlägg 2014-01-19

Vilken vinter vi har fått! Underbart verkligen. Rocky och jag tog oss en promenad in i skogen, det blev en mysig tur med mycket skratt. Rocky är en frusen hund och har inte gillat snö tidigare, det är ju så kallt! Men i och med att hans leder är knas just nu så fick han på sig både det ena och det andra för att hålla värmen. Och jäklar vad han for runt! En riktig räserråtta hade jag. Så glad verkligen. Vi pulsade i snön och busade en massa. När han blir sådär extremt glad då är han så jäkla rolig att jobba med. Vilka inkallningar och så den där inkallningen på långt håll med fotposition, jäklar. Han gjorde det inte bara snabbt i vändningen när han fick kommandot utan han vände blixtsnabbt och helt rätt fotposition. Wow, kan jag bara säga! Vilken energi och lycka han hade, och jag med för den delen. 
 

 
 
 

Kopplad el inte kopplad

Det är mycket prat om ämnet att ha sin hund kopplad eller inte. Jag har Rocky lös jämt och kan ha honom lös överallt, därför har jag det också. Vi har jobbat hårt för det och de gånger han inte klarar av att lyssna på mig, ja då får han inte vara lös. Sådanna är reglerna! För mig är det frihet och även för Rocky att kunna få göra precis vad han vill. Men för det släpper jag inte på alla regler. Jag har regler för annars hade det inte fungerat. Självklart har jag honom kopplad också för att visa respekt mot folk som kanske inte gillar lösa hundar som springer fram, inte för att Rocky gör så. Men det finns folk som inte har pli på sin hund eller för den delen bryr sig om det.
Hade jag haft en hund som inte lyssnat på mig och springer iväg, då hade jag absolut inte haft den lös utan jobbat på med den biten för att lösa problemet. 
Men det är inte alla som tänker så, jag vet en gång när jag var ute och gick med Rocky inne i centrum. Det kommer fram en äldre dam med sin hund, hunden drar något kopiöst mot oss så hon släpper kopplet och låter hunden rusa fram mot oss. Jag vill inte att hunden ska komma fram då jag vet att hunden har bitit andra hundar tidigare. Och det säger jag även till damen som då påstår att hunden är så snäll så snäll. 
 
Idag är det min katt som är utsatt. Några besökare till min ena granne har varit här. Hunden har smitit igenom deras grind, som den alltid gör och det vet dom om. Hunden vet att jag har katt och smiter upp till mig med jämna mellanrum. Idag har hunden sprungit flera varv runt mitt hus och även tagit sig in under mitt hus. Snön avslöjar rätt mycket! I snön ser man även kattspår och hundspår som liknar jakt. 
För tillfället vet jag inte vart min katt är, hon kommer alltid när man ropar, men inte nu!
 
Visst att Rocky smitit för mig några gånger, för det händer. Men för varje gång han gör det blir reglerna tightare och jag har mer uppsikt över vart han är. Rocky har mycket jakt i sig och det är inte rätt mot vilda djuren att han kommer där och jagar efter dessa. Då är det mitt ansvar att se till att han inte gör det heller. 
Det är hundägarens ansvar att se till att deras hund inte gör skada för andra. Man måste visa respekt!
 
Just nu är jag så orolig över att min katt inte kommer in ikväll. För så är det varje gång denna hund kommer. Min katt vågar inte komma hem. Det här har inte hänt bara en eller två gånger. Det har hänt så många gånger!
 

Bushundarna

Bus, bus och mer bus. Och så sova lite där i mellan. Det är vad våran eftermiddag består av. Men kul har vi!
 
 

 
 
 
 

Valpbesök

Hoppsan hoppsan! Hux flux blev vi lite valpvakt.
Är ledig från jobbet idag då jag varit hos tandläkaren på förmiddagen. Strax efter jag blivit klar där så sprang jag in en kortis till djuraffären för att köpa färskfoder till Rocky. Och vem hittar jag inte där om inte bästa Bibbi med två av sina tre hundar. Det korta besöket blev lite längre och hux flux fick hennes 13 veckors border collie följa med mig hem över dagen. Matte behövde avlastning, jag kan behöva lite valpvana, valpen kan behöva komma ifrån matte och husse lite och Rocky han fick en lekkamrat. Ja vad ska man säga, en helt underbar eftermiddag har börjat med två trötta hundar. Det har lekts och busat massor och nu ligger dom och njuter sovandes.  
Dessa underbara hundar!
 
Och Rocky gör det han är bäst på, att vara mjuk mot valpar! Han är då alltid lika försiktig och framstår alltid som en lekfarbror när det kommer valpar. Älskade hund!
 

Hur man syr en overall till hunden

Jag har en mycket frusen hund som dessutom behöver värme för att kroppen ska fungera. De allra flesta täcken man hittar i djuraffärerna sitter helt fel och skapar på så sätt skav eller irritation på olika ställen. Då jag är väldigt pysslig av mig så började jag tidigt att sy eget till Rocky, Rockys allra första täcke är handsytt utan symaskin dessutom!
I en diskussion på facebook efterlystes det inlägg om just att sy täcken till sin hund. Så i det här inlägget tänkte jag med slarviga bilder försöka förklara hur jag gjort för att skapa den overall ni ser på översta bilden.
 
1. Jag började med papper, penna, tejp och en sax. Det går åt bra mycket papper till det här bara att göra en mall. Beroende på hur stor hund man har krävs mer eller mindre papper. Började med att tejpa ihop några papper, i mitt fall behövdes 4 ark. Mitten på de ihoptejpade ska sedan ligga över ryggen på hunden. 
 
2. Nu ligger pappret över ryggen på hunden och jag har klippt en öppning för halsen. Kanterna framtill ska räcka så att dom kan mötas på hundens bog framtill. 
 
3. Här har jag kortat ner längden på sidstyckena och även ritat ut vart benen sitter. Därefter klippt ut dessa. Här syns även en magdel som visas på egen bild på bilden under.
 
4. Magdelen ska se ut så här. Som jag skrev tidigare. Mycket papper krävs och för att allt ska sitta bra på hunden så gör jag om allt flera gånger. Ser jag något som sitter lite illa så ritar jag av den nuvarande på nytt stort papper och därefter ändrar till de nya förbättringar. Mallens övre kant är den del som ska sys ihop med bogens delar sedan. De urklippta utrymmena är för frambenen och den större delen på bilden är den del som sen kommer sitta under magen på hunden. 
 
5. Nu har jag ritat nytt igen, provat på hunden och tejpat ihop den på honom för att se ytterligare. Varför bilden vred på sig vet jag inte. Närmast kameran är utrymmet för hals och närmast golvet är mage. Ryggdelarna är åt sidan. De två hålen är för frambenen.
 
6. På föregående bild har jag ändrat ``sömmarna´´ lite. Nya kanter har gjorts. På föregående bild syntes hålen för frambenen. Där har jag nu kapat samt även kapat på mitten mitt i mellan och upp mot halsen. Då får man till mallen så den ser ut så här. Jag säger det igen, rita och gör om tills den passar perfekt på hunden.  
 
7. Mallen är klar med alla ändringar och. Provat på hunden flertalet gånger och nu har den även fått plats att sy in kanterna så dom inte blir dåliga. Papper utbytt mot tyg.
Här syns ryggdelarna längst ut åt varje håll, utrymme för hanhundar i mitten (Detta utrymme kan göras mindre till tikar) Halsdelarna syns på varsin sida längt upp om ryggdelarna och där i mellan är bogen och plats för framben. Man klär på hunden nerifrån och upp med knäppning i ryggen.
 
8. Med den här bilden tänkte jag förklara hur jag sen sydde ihop allt. På bilden har jag målat lite för att visa vilka delar som ska sys ihop med varandra. Det är alltså bogdelen som sys ihop. Sen sydde jag alla kanter. Förutom hålen för frambenen som endå ska få ben och sys på så sätt. Utöver det här finns ytterligare en del och den sys när allt är klart. Det är en liten ryggdel till med kardborre som sys längs med ryggdelarna. 
Man får använda fantasin helt enkelt, det finns alltid något man kan fixa till eller ändra till det bättre. 
 

Övernattning, godistillverkning & skada?

Vi har haft en riktigt lugn helg, bara en massa mys. Ibland ska man ju ha det också, inte bara träna hela tiden. Rocky har sovit över hos dagmatte och husse fredag till lördag. Jag och mamma behövde göra en sak under lördagen men det tror jag inte att min vackra hund hade något emot. Han är helnöjd med att vara hos dom. Den nöjda blicken han ger mig får mig att smälta hundra gånger om. Ska bli spännande att se hur han blir i morgon, dagisdag...Jag har stor lust att gå över helt till dagmatte och husse nu.
 
Hela eftermiddagen igår och hela dagen idag har vi haft godistillverkning här hemma. 1 plåt kycklingfilé, 1 plåt nötbog, 1 plåt kycklingfärs, 1 plåt rådjurslunga och 1 plåt rådjurshjärta. Så nu är godislagret påfyllt igen. Underbart! Bara att träna vidare nu. 
 
Men för tillfället kör vi lite vila. Jag vet inte vad än men det är något med Rocky. Jag har märkt det några veckor nu. Någon enstaka gång har han skrikit till av smärta när man lyft upp honom och vi vet inte vart vi tar på honom heller för att få fram detta.
Vi pratar om något enstaka 1 gång i veckan inget mer. Igår trode jag att han bara halkade till när han skulle upp i soffan, men jag tror nu att det var något annat. Jag har sett att ena benet bara viker sig på honom och jag tror det var det som hände då också. Sen såg jag honom halta till i ett enda litet steg igår, inget mer och jag kan inte få fram vart det är han har ont. Han visar inget! Ett haltsteg, ett vikt ben, en miss i hoppet och ett skrik. Vart har han ont?! Jag blir tokig. Vi kör på lite vila och värme ett tag för att se om det blir bättring. Jag vill inte göra saken värre
 

I ugnen just nu


Tre plåtar med hundgodis har varit i ugnen de senaste timmarna. Mycket godis går åt när man tränar som man gör. Längst ner på understa plåten torkas kyckling, i mitten torkas nötbog och längst upp har nu en plåt med något nytt tillkommit. Jag testar för första gången att torka färs, kycklingfärs i detta fall och hittills är jag nöjd. Började att försöka få ut de små korvarna som blir i färsen, så långa jag kunde få men insåg att det tog lång tid och var väldigt mycket pyssel med. Så tänkte försöka mig på att platta ut färsen tunt och sen skära till bitar eller bryta när de torkat lite. Snart har vi fyllt på i vår godishög igen och kan träna på som vanligt!

Fått upp ögonen

Det här med all filmning den senaste tiden har gjort att jag har fått upp mina ögon för hur JAG gör saker och ting under träningspassen. Det finns vissa punkter i klippen som jag nu ser att man kanske borde ändra på. Som tex: Jag är väldigt ljus i rösten när jag ger kommandon till Rocky vilket gör att allt låter näst intill likadant. Han hör kanske inte vilket ord jag säger. Jag ska sänka tonläget och vara mer tydlig när jag uttalar orden. 
Det här är jätteviktig del i träning tycker jag. För inte ska det vara så att hunden inte hör vad matte säger, det leder till att hunden gör fler fel och eftersom in hund hatar att göra fel så mår ju han dåligt på grund av det. Så matte ska träna på uttal av ord samt sänka tonen lite.
 
En annan sak jag noterat, det är det här med längden på träningarna. Jag tycker att man inte ska nöta ut med repitioner på repitioner utan få repitioner men vid fler tillfällen vill jag ha. Bara det att när jag filmade en träning en gång så blev den inte alls sådär kort som jag trodde, det kändes kortare än vad det var. Filmen visade helt andra minutrar än vad jag trodde. 
Anledningen till att det nu går framåt med det som gick bakåt för en tid sen är för att jag nu mera alltid har en skål med godis och en klicker framme. Varje gång jag går förbi den så tar jag upp 1 max 2 godisbitar och övar, sen går jag där ifrån. Självklart lyckas han varenda gång och självförtroendet har stärkts. Han lyckas ju hela tiden och blir då gladare. 
 
Jag ger så mycket signaler till Rocky, dubbelkommandon och även andra signaler som han såklart vill läsa och förstå. Det tar ju både längre tid för honom att utföra det jag frågat honom om och ju fler signaler han får destå fler missförstånd kan förekomma. Jag ska lära mig att låta honom vara, inte ge för många signaler, för det blir bara så rörigt och så mycket fel. 
 
Det är de här smågrejerna man hittar när man studerar filmerna från träningspass. Dom är så viktiga och jag är glad att jag funnit dessa brister så jag kan ändra på dom. 
Nu är det bara att träna på. Öva, öva och öva lite mer!

FILM - Träning 2014-01-09

 
En liten filmsnutt från kvällens ``Stå Sitt Ligg´´ träning. I slutet kan man se ett av målen med den här träningen, nämligen från ligg till sitt. 
Det är en helt annan attityd han har nu och ju mer jag tänker på det så förstår jag varför och vad som lett till hans framgång. 
 
Det är aldrig hundens fel!

Idag lyckades vi!

Idag gjorde vi det, idag fick vi till ett sitt från ligg. Det som han haft lite svårt för då han inte riktigt förstått mig. Men efter all träning de senaste dagarna så kan man verkligen se hur han tänker, att orden börjar sätta sig och hur kul han tycker det är när han lyckas hela tiden. Är han påväg ner till ligg och jag säger stå, då ställer han sig. Duktiga lilla vovve.

Första dagen hos dagmatte & husse och nu tränas...

Vilken dag säger jag bara, den har varit lång för min del men även för Rockys. Idag var Rockys första riktiga dag hos dagmatte och husse. Han har ju varit där flera gånger men idag blev det på allvar när matte åkte till jobbet. Och jag ångrar inte ett dugg att han varit där. Att komma dit nu ikväll och hämta en mycket lycklig och nöjd hund efter en dag sittandes i tåg, buss och bil fram och tillbaka mellan Norrköping och Malmö så är man rätt trött. Men nu möttes jag av en mycket nöjd hund som låg och åmade sig i soffan. Ett tecken på lycka och nöjdhet!
Dom berättar att dom varit ute och gått en hel del under dagen, närmare 1 mil 1½. Det hade han inte fått gjort på dagis!! Allt har gått super verkligen.
 
Kvällen kommer vara lugn, jag är för trött för något större projekt. Men det passar ju bra eftersom Rocky och jag just nu har dragit ner lite på övrig träning och riktat in oss på stå, sitt och ligg. Det som var katastrofalt för en tid sen. Det är vad vi hållt på med de senaste dagarna. Min plan har varit att ha klicker och godis framme hela tiden och så fort jag gått förbi har jag plockat upp en godisbit och kört en repition eller max två. Det har verkligen fungerat och på så sätt har jag fått till riktigt snygga lägganden och ställanden, snabbare än annars med. Men bäst av allt, en mycket positivare inställning! Vi jobbar vidare och när allt sitter ska vi lyckas med att gå från ligg till sitt för det kan han inte. Men från ligg till stå kan han. 
 
Övning ger färdighet!

Vanlig vardag

Då var i tillbaka i vanlig vardag igen. Rocky har idag varit på dagis igen och det med blandade känslor. Han har inga problem att vara där men när ingen tar ut honom när han är kissnödig så blir det lätt olyckor. Bädden och alla hans filtar var dyblöta idag när jag hämtade honom och det verkade vara väldigt nytt. Under halvtimman. Nä jag blir bara besviken på dagiset nu allt mera och är så lättad över att jag hittat någon som kan och vill ta hand om honom om dagarna. Nu är det bestämt att Rocky ska vara på dagis måndag & tisdag och hos dagmatte/husse onsdag, torsdag & fredag till en början. Det kommer bli jättebra!
 
Vanlig vardag var det ja. I morgon åker min sambo ut på jobb igen. Qatar blir det denna gång, en oljeplattform. Rocky och jag får åter klara oss utan husse igen, men det ska vi klara av tycker jag. Vi kämpar på med vår träning och inspirationen flödar. Det är kul nu när man har lite idéer på hur och vad man kan göra. 
 

FILM - Träning 2014-01-06

 
För en tid sen tränade vi med apportbock, allt gick superbra. Jag hade kunnat öppna hans mun och placerat bocken där utan att han blockerade och blev rädd. Vid nästa träning såg jag att han var med på och jag noterade ett litet öppnande av munnen vid närmande av bocken. Men så är Rocky så svår. Vi satt och tränade vid ett tredje tillfälle och allt gick bra, men så blev jag störd med någon som började prata med mig. Jag tappade koncentrationen och därefter blockerade Rocky allt. Därefter kunde han inte se bocken utan att lägga svansen mellan benen och blev låg. Så lite krävs! 
Nu har det gått en tid, bocken har legat gömd och utom synhåll för Rocky. Jag har inte riktigt velat ta fram den då han fortfarande visar/ger mig en rädd och låg inställning. Men jag kan lätt fastna och då vågar jag inte fortsätta. Jag har varit nära att kasta den flera gånger nu. Men idag ville jag testa och se vad han sa. Jag fick med mig min vän Bibbi ut till klubben och hon om någon kan det här med hundträning. Hon kommer med så bra tips som jag inte tänkt på. Mycket trevligt hade vi och idag hade han inga problem alls med bocken som filmens början visar. I slutet av bockträningen visas ett klipp där jag och Bibbi står och pratar, helt oväntat tar Rocky nostarget på bocken, och jag var med på det tack och lov. Han blev så på att jag därefter tog fram bollen, det är så kul nu. Hihi jag kan kasta boll med min hund. Visst han tar den inte i munnen men han flyger efter den. Jag nöjer mig med det!
Vi tränade även lite tempo i inkallningar. Han är lite för lat den där lille. Kan man gena så gör man. I inkallningarna kör han nu mera en slö glaopp fram men idag skulle i få ändring i det. Jag fick busa upp honom och egga honom lite. Och mitt i ett tokfnatt kommenderade jag in honom. Han kom på stört! Haha i en båge eftersom han hade en jäkla fart i benen. Haha!

FILM - Cykelträning i mörker

 
Efter endast 1 timma egentid utan min hund cyklade jag iväg och hämtade hem honom. Med mig hade jag alla våra reflexer och på huvudet hade jag min underbara pannlampa jag fick av husse i julklapp. Vi tog en sväng ner till sjön och tillbaka till husse där han var. En liten sväng på ca 2-3 km. Sen bytte vi så att jag och Rocky åkte bil hem och husse fick tillbaka sin cykel eftersom han druckit lite.

Saknaden är stor, nu tar jag hem honom igen

Livet svänger hej vilt och ibland behöver både jag och Rocky komma ifrån varandra lite för att ladda upp batterierna. Lite egen tiden helt enkelt, för det måste man ju ha. Nu har det gått strax över en timma sen husse och Rocky åkte till sambons bror, även Rockys daghusse. Och jag har just plockat fram alla våra reflexer och cykelutrustning, min underbara pannlampa ligger på laddning och nu planerar jag att cykla bort och hämta hem min lilla vän igen. 
Älskade lilla vovven min <3

FILM - Träning 2014-01-05

 
Dagar som idag kan även de enklaste övningarna som Sitt, ligg och stå vara nog så knepiga. Han var inte alls på humör idag och det visar sig genom att han blir låg.
Men några höjdpunkter under träningspasset fick vi till och idag tränades stabilitet i ligg, sitt och stå. Tyvärr kunde han inte sitt idag och därför visas inget klipp på det. 

FILM - Träning 2014-01-04

 
Efter nattens roliga träning fick jag en enormt stor lust att se om något sitter kvar. Så klicker, postitlapp och godis åkte fram. Videokameran placerades riktad mot oss och så var vi igång och tränade nosduttar och därefter huvudsänkningar mot golvet. Det här är alltså andra gången vi tränar på detta, första var i natt! Jag är otroligt imponerad över min lille skrutt. Så kul verkligen! Det här är en bra början tycker jag.

Inlärning av nytt

Och där chockade han matte! Blev lite sugen på att träna in något nytt och efter att ha sett ett klipp på en väns blogg om träning med att hunden ligger ner med huvudet i backen så blev jag lite sugen på att klicka in lite mot det hållet. Tanken var att bara börja lite smått.
 
Hämtade en postitlapp, klicker och godis. Började köra lite nosduttar mot postitlappen som target. Skiftade position på lappen med jämna mellanrum i luften. Han tar gärna till tassarna annars. När han tog nosdutt allt oftare så la jag honom ner och fortsatte med nosduttar i luften. 
Jag ville bara testa och se vad som hände om jag la ner lappen på golvet mellan hans tassar, men det blev för jobbigt tyckte han och ville resa sig och blev osäker. Backade några steg och gjorde om några repitioner på en säker nivå innan jag testade igen, den här gången höll jag i postitlappen över hans framben, och han tog nosdutt! Efter några repitioner med det så hände det där absolut viktigaste momentet, han sänkte huvudet självmant...och jag han med att både se och berömma. Efter det behövdes inte lappen längre. Jäklar var han sänkte huvud efter det! 
Lyckad träning verkligen! Trodde inte att vi skulle få till det alls, inte ens med massa träning. Men jag är mycket nöjd och glad över att jag lyckades se den där lilla huvudsänkningen han gjorde.
 
Rocky fortsätter med sitt gamla jag, lika driven och på som han alltid brukar vara. Underbart att han är sitt vanliga jag igen tycker matte!

Framsteg i träningen efter ett tips från en läsare

Idag känner jag äntligen igen min hund igen. Samma driv som alltid hade han under kvällens pass med klossträning. Underbart verkligen! Och efter gårdagens tips om för långa kliv så hade jag i tanken att korta ner steglängden idag. Och tametusan! Med korta hastiga kliv, likt en pingvin fick jag med mig hunden runt och rumpan den följde med utan att hamna på efterkälken som den annars gör. Idag hade jag en hund med mig runt helt och hållet med världens arbetsglädje och vilja till att lära sig. Det där var riktigt härligt verkligen. Ska jobba vidare på det där tipset och fortsätta träningen på klossen, för den har gjort underverk den med! Helt klart! Han har börjat rätta sig oftare och snabbare nu efter en sned position när jag bara väntar ut honom. Fantastiskt! 
Övning ger färdighet!

Bloggen får ny header

De senaste dagarna har jag och duktiga Alicia suttit och pratat och format en ny header till min blogg. Och såhär blev resultatet. Jag är otroligt nöjd över hur det blev, tack snälla Alicia!
 
Jag visste inte riktigt vad jag ville ha till en början så hon började och vartefter kom smygtittar på hur det såg ut. Därefter kom jag på idéer som hon plockade in och formade till. Tillslut kom vi fram till detta. Under hela våran konversation fick jag se hur det såg ut genom att hon skickade över skärmdupar till min mail.
När jag var nöjd med det jag såg, då förde jag över pengar till henne och en skärmdump på bekräftelsen. Strax efter kom det efterlängtade mejlet med den rätta filen på min header. 
 
Alicia kan jag verkligen rekommendera, hon är jätteduktig och lyssnar och följer allt man säger. Sen är hon otroligt snabb (när inte kunden tar så lång tid med massa ändringar) Fniss!
 
För kontakt med Alicia kan man maila henne på hennes mail. 
alicia_frick@hotmail.com

Mina tankar & åsikter om träningen den 1 Januari

Efter träningen igår så kom jag hem med känslan att träningen gått hyfsat bra, men bara hyfsat! Det är lätt att se alla felsteg, missar och alla saker som inte fungerar. Igår var jag bekymrad över att Rocky inte hade samma glöd hela tiden. Något är inte som det ska och stundtals hade jag mycket svårt att få hans koncentration mot mig, jag fick jobba på bra. Jag upplevde att han var stressad och orolig, något som inte syns på honom men som jag känner av. Och så är det något där, något jag inte kan sätta fingret på riktigt än. Har han ont i magen, stel i kroppen eller vad är det som gör honom så innesluten. Många frågor cirkulerar i mitt huvud. 
 
Igår kväll när vi kom hem var han kall innifrån och ut. Han fick ligga under täcket intill husse hela kvällen. Husse förklarar att det tog lång tid innan han fick upp värmen. Rocky fick gå omkring med sitt mirakeltäcke resterande av kvällen, hans Back on Track med sin nackvärmare under. För det är något jag lärt mig, blir Rocky stel så handlar det alltid om nacken. Och det var precis vad som var även denna gång. Har precis checkat av lite hur han är och idag är han lite mer på, fast endå lugn. Nackvärmaren har suttit på sen igår och verkar ha gjort honom gott. Han känns dock fortfarande ``kall´´ i kroppen, inte på kroppen utan i. Svårt att förklara men kanske är det en liten förkylning han dragit på sig. Hade inget täcke på honom under träningen igår och det var kallare än på länge just då.  
 
På träningen som jag då tyckte gick hyfsat har jag en annan åsikt om nu. Jag vet inte hur många gånger jag tittat om på dom bägge klippen, jag bara ler och ler hela klippet igenom. För många stunder i gårdagens träning var klockrena! Jag blir varm i hjärtat när jag ser hur duktig han är, hur långt vi faktiskt har kommit. Jag tänker på där klippet börjar, där jag placerat ut leksaker på gräsmattan. Gick till en början runt och visade honom leksakerna, nästa klipp kan man se att det är Rocky som visar mig. Sen kommer det klipp där jag kastar iväg leksaken och har flyger efter. Allt det här var sånt jag bara kunde drömma om för en tid sen. Rocky är inte föremålsintresserad, han fick aldrig lära sig som valp vad varken leksak eller tuggben var. Han ignorerade leksaker och verkade inte se eller förstå det roliga. Men vi har tränat och det senaste halvåret har jag blivit betydligt mer rikare på idéer och tankar om hur vi ska träna. Och JAG har lärt mig mer om träning, hur jag tidigare kanske har gått lite för fort fram. Det här är resultatet, med rätt leksak kan jag få min hund att rusa iväg med full fart efter, vi har kampat lite lätt och jobbar nu på ett lite fastare grepp om föremålet. Men bäst av allt, det är att vi har så roligt och han litar helt på vad jag än hittar på. Att man kan vara så lycklig över att bara få kasta en boll med sin hund, men vi har faktiskt börjat kunna göra det nu och igår verkade det släppa ytterligare. I klippet kan man se mig slänga iväg en boll...ja en boll! Bollar har han verkligen svårast för men efter att ha kastat första bollen inser jag att han gillade hur den studdsade och for iväg. Jag har nog aldrig kastat så långt heller som jag gjorde under gårdagens pass. Kan se den biten av klippet om och om igen flera gånger för att jag är så stolt över hur långt vi kommit. Han tar fortfarande inte allt i munnen, men jag är glad att vi har kommit hit vi är idag. Favoritleksaken är fortfarande den mjuka vibrerande lilla larven, därefter ekorrsvansen på frisbeen. Allt mjukt och luddigt!
 
Sen tittar jag på den där vändningen. Just att få med mig honom runt har jag haft mycket problem med, han halkar efter eller stannar upp efter halva vägen. Allra helst stannar han för tidigt men på gårdagens träning fick jag till några supersnygga vändningar. Och dessa är också något jag kan titta om och om igen på. 
Sen kom ett tips från en underbart duktig tjej. Hon noterade att jag tar för stora kliv, Rocky hinner inte med och det kan mycket väl vara så. Jag går ganska fort och bestämt, kan det vara så enkelt att mitt problem med att Rocky inte kommer framåt i vår träning handlar om att han faktiskt inte hinner med i mattes stegval?! Mycket troligt. Jag ska till helgen utforska lite i det ämnet men är redan nu ganska säker på att vi kommer göra framsteg även där. Där fick jag mig något att tänka på, något som satte igång tankeverksamheten på mig. Det är bra, det är sånt jag behöver och jag är så träningspepp. 
 
Min tanke när jag kom hem efter träningen om att den gått hyfsat, den har jag nu glömt bort. För träningen gick mer än hyfsat, den var klockren trots att han ibland hade lite svårt med koncentrationen. Jag är bara så stolt över att ha en så bra hund som Rocky. Älskade Rocky bus

FILM - Träning 2014-01-01

 
 
Vad som hänt med kvalitén vet jag inte, men misstänker att youtube försämrar det en hel del. Tyvärr mycket värre än den förra filmen jag la upp. 
 
Idag hade vi ett träningspass på klubben. Jag kände för lite miljombyte och det var ju trots allt väldigt länge sen vi var där och tränade. 
Jag hade inga mål för dagen men vi började med en föremålsövning där jag placerat ut lite leksaker på gräsmattan som jag först visade honom och därefter fick han visa mig dom. 
 
Men jag saknar Rockys glöd, det är något som inte stämmer. Vart är den där sista växeln som gör att han är superglad och arbetsvillig? Inte samma fart och fläkt och han tappade koncentrationen så lätt idag och jag fick jobba på bra för att få tillbaka den mot mig. Men annars gick träningen bra.
 
Ikväll har han visat ytterligare att något är fel så vi avvaktar och ser vad som visar sig.

Träning på klubben


Tog med mig en kalvbog och styrde bilen mot brukshundklubben för lite träning. Filmkameran fick följa med och nu sitter vi här efter en bra träning. Jag med en popcornpåse och Rocky med sitt köttstycke.