Kursstart Nosework

Idag var det äntligen dags för kursstart i nosework. 

Jag velade in i det sista med att välja vilken hund jag skulle ta med och köra med. Skulle jag välja att genomföra kursen tillsammans med Rocky och bara ha kul eller med Texas som skulle må bra av den typen av aktivering?
Som sagt, jag velade in i det sista och tillslut, efter mycket funderingar kring vad jag vill med kursen och varför, så valde jag Rocky. Så här tänker jag! Det är jag bara jag i det här fallet som behöver utbildning. Jag som inte riktigt vet hur jag ska lära ut till hundarna utan att det blir pannkaka av allt. Jag har för dålig kunskap helt enkelt! Jag valde den enkla vägen, tog min läromästare Rocky som fick lära mig hur det skulle gå till. Den mer rutinerade och lydiga hunden. Och visst var det så, MEN! På kursen fick jag veta en annan sida av det här med lydig hund. Instruktörerna berättade att i denna sport är det svårare att lära en lydig hund nosework än en mindre tränad hund. Vid flera gånger fick jag höra att han är en "för lydig" hund och jag fick jobba på att han inte skulle t ex sitta kvar utan få honom att jobba självmant. Kan hända att vi tränat vääldigt mycket på stadga tidigare, haha! Dessutom fick jag koppla lös honom då han blev "för lydig" så han blev hämmad och störd av kopplet. Okopplad gick det mycket bättre! Precis vad jag upplever även i vardagen, nä vi gillar tydligen inte koppel i vår familj.

Dagens kurstillfälle handlade om basicgrejer, kort och gott godissök på kartonger! Hur man rör sig tillsammans med hunden, hur man belönar och framförallt att hunden ska lära sig att jobba själv utan att be om hjälp. 

Jag upplever mig själv till en början som stel, lite ofokuserad eller snarare för koncentrerad att det blir pannkaka tillslut. Försöker för mycket helt enkelt. Hunden gjorde allt rätt, han lyssnade ju bara på matte. Söken blev bara bättre och bättre och det sista var helt klockrent!

Nu här hemma kände jag hur motivationen kom tillbaka och med lite mer kött på benen så vågade jag mig på att köra med Texas. Om jag får säga det själv så tycker jag att det gick bra. Instruktörerna hade nog sagt "för lydig" även om honom. Haha, han var ännu svårare att få fart på 😂 

Jag ger mig själv läxan "Sluta hjälp hundarna hela tiden" till nästa vecka


Kommentarer
Sandra

SÅ har jag med fått höra, sluta hjälpa Lukas. hehe tror det är ett vanligt fenomen då man vill att hunden ska lyckas.

hehe men lukas älskar tydligen utmaningar å få lösa dom själv, synd bara att Matte är där å petar lite mkt ibland ;)

Kul med Kurs !!

2017-02-11 @ 09:29:43 | http://livetsomlukas.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback