Ett sista inlägg år 2015

Ja nu är det bara timmar kvar på det gångna året. 
2015 har varit precis som för många andra, både med och motgångar. Mycket bra och en del som varit mindre bra. 
Vi har väl inte tränat speciellt aktivt på något med någon av hundarna utan mest fokuserat på trygghet och balans i vardagen. 
Rocky fick i våras testa på nosework, något vi helt klart ska fortsätta med när vi har allt som behövs. Matte har nu byggt plattformen men doften saknas fortfarande. Ska beställa hem en sån till honom. Rocky har inte fått vara med på så mycket alls då hans kropp sagt ifrån, han har ist fått ett gäng tider hos veterinären och rehab vilket har gått framåt. Idag känns hans kropp mycket mycket bättre, har inte kännt av hans inflamerade rygg på länge och vi har nu äntligen kunnat börja göra saker fysiskt utan att han får ont.
Texas, ja med honom har allt fokus handlat om att få honom att äta bättre, lugna ner sig och bli tryggare. Vilket jag faktiskt tycker att han har blivit. Vi har med honom jobbat mycket på självförtroende och det har vi gjort på balansbollen och lite parkour. Nu har han kommit så långt att han vågar stå rätt upp helt utsträckt på bakbenen på balansbollen, rikigt duktig har han blivit. 
 
Till kommande år vill jag ögonlysa och patellakolla Texas och göra en munsanering på Rocky. Jag vill ta upp träningen av både näsa och lydnad i den mån det går. Det är ju som så att en liten bebis kommer att anlända under april månad och ta upp mycket tid. Det kommer även göra att Texas förmodligen kommer få ett lugnt år på utställningsfronten och kurser för dom bägge. Men det kommer inte hindra oss från att miljöträna desto mer iom att jag kommer vara hemma mycket, det behöver Texas i mängder. Annars tror jag att vi fortsätter i den takt vi har och tar dagen som den kommer. Ingen dag är den andra lik, man vet alldrig vad som kommer att hända. Men det här skulle jag vilja under kommande år.

God Jul

God Jul önskar vi till er alla! 
Julafton, det är en dag som för mig betyder mycket. Jag älskar juletider, det är så mysigt, stämningen och så älskar jag att köpa julklappar och skämma bort mina nära och kära. 
Såklart Rocky & Texas har fått paket. I dessa hade jag laggt en slowfeeding matskål till Rocky, 4 nya och extra förstärkta markeringsskydd till Texas och i resten fanns mängder av nytt godis till dom bägge. 
Jag fick mit ett gott skratt när dessa skulle öppnas. Jag tänkte väl inte att dom skulle hjälpa till men jag vill endå att dom ska vara delaktiga i deras klappar. Det slutade dock med att jag låg dubbelvikt av skratt när båda hundarna hjälpte till att riva upp paketen, en i varsitt hörn och så drog dom tillsammans ut vad paketet innehöll. Älskade hundar!
Texas älskar sina markeringsskydd och det gör matte med. Inte för att han kissar inne hemma men när vi inte är hemma så händer det lite då och då att det kommer protestpinkar för att han inte får uppmärksammhet. Något som nog är så viktigt för den lille herren! Det kan inte alltid hända något, ibland måste man ta det lugnt också. 
Rocky är en matglad hund, han har mycket lätt för att slänga i sig maten. Det går undan och i många fall hinner Texas inte ens börja med sin innan Rocky ätit upp sin mat. Så för att låta honom njuta liite av maten fick han en slow feeding matskål som han ikväll fick testa. Och det gick ju bra!
 
Sen var det dags för mattes paket. Eftersom vi inte hade någon direkt julklappsutdelning där vi var så hade jag, min man och våra hundar samt katten det på morgonen. I det stora paketet till mig stod det faktiskt ``God jul Sandra, Rocky & Texas´´ på. Jag hade önskat mig en klofil, det är verkligen ett måste. Den jag hade gick sönder för några veckor sen och sen dess har jag suttit med en helt vanlig nagelfil och filat på klorna varannan dag till varjedag nu i slutet. Vilken skillnad det blivit på båda grabbarnas klor och tassar. Jag fick verkligen nog av deras långa och fula klor som dessutom hade dålig kvalitet, och trampdynor som varit spruckna. Därför har jag hållit hårt på klo/tassvård nu de senaste veckorna. Idag är bägges mycket bättre och jag vill verkligen inte tappa dom fina tassarna och klorna dom nu äntligen fått. Jag har insett att det tagit hårt på Rocky med sina spruckna trampdynor, men idag är dom otroligt mycket finare och han mår mycket bättre. 
Men i det där stora paketet med texten att det skulle vara till oss alla tre kan det inte vara en klofil. Det är för stort för att vara en klofil!
Jag började öppna och möts av en kartong som det står Häromi på. Jag tappar hakan lite. För det första skulle aldrig min man knalla runt i olika djuraffärer på jakt efter något som en klofil. Minst av allt skulle han sätta sig framför datorn och klicka hem något, han vill allra helst köpa över disk har han sagt. Men just detta är precis vad som är gjort. Han har åkt runt till olika djuraffärer och letat men inte hittat, då har han tillslut satt sig framför datorn och klickat hem ett paket från en hundsida med en klofil och lite godis till hundarna. Gissa om jag är både stolt och överlycklig!? Filen är såklart redan testad och mina hundar som tidigare tyckte att klofilen lät mycket och var lite rädda för den somnade gott i min knä under tiden jag fixade klorna (som jag dessutom filade med nagelfil igår). Ja, jag tror allt att varannan dag filande har gjort susen på mina hundar! Dom somnar ju!
 
Innan julfirandet under dagen passade vi på att ta oss en tur med dragselen jag och grabbarna. Texas är så otroligt duktig, jobbar på fint i selen. Det är ju inte mycket han drar än men 333 g är iaf så han känner att han har något bakom sig. Hittills har vi mest fokuserat på framåtbjudningen. Jag vill att han ska gå på framåt och rakt framåt såklart. Därför har det gått fort så matte ibland fått springa bakom. Idag kände jag på den korta tur vi tog att det inte längre håller för mig och magen. Fick börja plocka lite med honom och träningen med att dra på lägre hastigheter började. Han var riktigt duktig och för första gången kunde jag se att han fick ta i som i backen uppför på en sträcka. Annars märks det inte på honom att han har något bakom sig. Det här med drag tycker han är riktigt kul, man ser riktigt på honom hur stolt och glad han blir. 
 
Som avslutning på dagen blev det ett pass var på balansbollen. Vilken utveckling Texas gjort där! Den larviga och fega lilla hunden han vågar bara mer och mer. Tränade såklart balans, målet där är att han en dag ska kunna stå på bollen utan att jag håller i. Men det är lång väg kvar dit, mål är bra! Det blev rygg/mage övningen på bollen som alltid och lite snurr och sping. Han älskar verkligen att träna. 
På golvet sen blev det med balansövningar såsom att han står upp och jag håller upp benen som går diagonalt på honom. Riktigt bra ryggövning som ger bra balans och kroppskontroll. Utöver detta tränade vi lite ståträning, det är ju My Dog snart som vi ska åka på. Åhh så kul det ska bli! Dessutom lite ny träning för huvudets skull, lite parcour mot en vägg som han såklart inte hade så svårt för. 
 

Det är två trötta hundar jag har här hemma ikväll. Texas som har ett litet bakslag att inte vilja äta som han borde, har ätit kalasbra hela dagen. Jag känner mig mycket nöjd och det gör nog Texas mage också av lite mat, spinkis! Jag trodde väl inte direkt att han skulle äta upp, för han fick rätt mycket mat i skålen, men utöver maten fick dom varsin grisknorr. Den blev slukad även den! Så nu är hunden mätt i magen och jag känner mig nöjd!
 
Det var lite om vår underbara dag. I morgon väntar en ny. Då styr vi bilen med packning och klappar till Linköping och firar med min pappa med familj. Sen en hotellnatt för att under lördagen fira jul med min mamma med familj. Det här med julledighet är inte så mycket ledighet för hundarna. Hårdträning på alla fronter. Tro ja det att dom är trötta! GOD JUL alla mina vänner
 
 

Rockys klor

Jag har aldrig riktigt känt mig nöjd med Rockys klor de senaste åren. Dom har vuxit konstigt, varit svåra att få ner längden på, varit olika mjuka och lite sådär. Dom har helt enkelt känts ``sjuka´´. Därför har jag behövt slipa lite men ofta. 
 
I veckan fick jag nog. Jag vill ju ha fina klor på mina hundar! Rockys är långa och båda har bekymmer med spruckna trampdynor trots laxolja just för det. 
Det är på tiden att ta tag med hårdhandskarna och få dessa klor fina nu inför My Dog och inte minst för hundarnas skull. 
 
Den här hösten har varit som ett uppvak. Hittade en utländsk FB grupp som jag gick med i. Där postas det bilder hux flux på hundar vars klor är flera cm långa. Jag mår så dåligt av att se det att jag nu är nära på att gå ur gruppen. Folk verkar inte förstå hur ont det faktiskt gör på våra stackars fyrbenta vovvar, om inte annat den dagen hunden fastnar i något och drar sönder klon och skapar kapselbrott. Då blir det resa till veterinären! Och det vill inte jag ska hända mina hundar. 
Jag vill ha korta fina klor, men än är jag inte där! Men på god väg att nå vårat mål.
 
Igår fick Rocky sina klor filade för 4:e gången den här veckan. Som jag tidigare skrev så har vi haft ``Tassvårdsvecka´´ här hemma. Varannan dag av klofilning och extra mycket laxolja för trampdynorna. Det verkar som att det gjort susen på båda hundarna som fått mycket mjukare tramdynor men även helt ok längd på klorna. 
På Rockys klor har det faktiskt hänt något fantastiskt! Från,ojämna, mjuka ``svampiga´´ klor till jämnhårda. Jag har lyckats få ner dom i längd och dom känns nu för första gången på mycket länge, friska!
 
Än har vi en bit kvar till målet, men nu är vi iaf en bra bit på väg och det känns mycket skönt. För en gång skull känner jag att jag vågar visa upp hans klor utan att känna mig som en dålig ägare. 
 

My Dog, träning, klor och förberedelser

Jag har planerat ett helt år att vi ska till My Dog igen. Det var så kul sist vi var där med Texas uppfödare och nu kan jag äntligen säga att vi kommer åka dit igen. Har precis anmält Texas till båda dagarna. 
 
Vi har förberätt oss sen en lång tid tillbaka men det känns så mycket närmare nu när vi äntligen är anmälda.
Onsdagen den 6:e Januari packar vi bilen och styr ner mot Skåne och Texas uppfödare. Sen kör vi upp bägge dagarna, den 7:e och 8:e, och hem åker vi på lördagen den 9:e Januari.
 
Våra förberedelser har ju som kanske setts här på bloggen handlat om att få upp Texas i vikt. Det är nu äntligen löst och han är så galet snygg i kroppen nu. Nu är vi inne på muskelbygge varvat med hanteringsövningar, balans och ståträning. Tycker allt att det går framåt och han håller sig lika fin som han blivit nu.
 
Denna vecka har vi även haft ``tassvårdsvecka´´ på grabbarna. Rockys klor är otroligt svåra att hålla i fint skick. Jag tycker att dom alltid är för långa även att jag kämpar med dom. Sen hände något och Rocky fick lite av panik vid klofilning. Vet inte alls vad som kan ha hänt men orolig blev han. Så vi har jobbat mycket på at våga lita på filen igen. Rocky gillar klofilen och Texas kloklipparen. Sen gick filen sönder och det passar inte alls bra just den här tiden när jag verkligen vill få ner klorna. På det har bägge hundarna problem med spruckna trampdynor. Jag har nu börjat ge dubbel dos av laxolja och tycker nog endå att det blivit lite bättre sen jag började. 
För klornas skull har jag använt mig av en vanlig nagelfil till människor. Jag vägrar att halka efter nu när jag faktiskt är på god väg att nå det mål jag önskar. Så vi har kört nagelfil varannan dag den här veckan, det blev 4:e gången idag. Lite kluven nu faktiskt! Båda hundarna somnar när jag filar, hade gärna fortsatt men det går åt filar så det står härliga till. 
 
Tog oss en promenad nyss, Tex fick gå med tom väska. Nyttigt för honom! Sen gick vi ut på åkern där han fick rejsa av sig, utan väskan såklart och där gjorde han av med överskottsenergi kan jag lova. Vilken lycka! För att få honom extra trött fick han söka efter godis i högt högt gräs och nu sover den lilla parveln gott i sin bädd. Tänkte han skulle få sig lite träning på bollen under kvällen och eventuellt lite hanteringsträning. 
Rocky skrittade mycket förut när Tex gick med väska, så han får inget mer ikväll. Han skrittar fel och det gillar inte hans rygg! Passar. Han får vila resten av dagen. 

Kvällens träning

Känner att vi behöver lite mer variation i vår träning. Jag hamnar lätt i samma spår och rätt intensivt en tid för att sen inte träna alls på just det vi hållt på med. Det har funkat finfint för oss, men nu känner jag att inspirationen flödar och jag kommer på hur mycket som helst som jag vill träna med hundarna. 
 
Idéer efter nya idéer. Tänkte tillbaka på varför Tex har så svårt för ``uppställningsstå´´. Jo för att han inte gillar fysisk kontakt, vilket leder till att han blir misstänksam, kurar ihop sig och blir allmänt osäker. Så dagens träning gick ut på allmän hantering. Kunna röra och lyfta honom och även efter en stund flytta tassar. Tillägger att problemet med hantering finns enbart när han ska ställas upp. Inte annars. Han gillar att stå mot mig och ta instruktioner framifrån inte med sidan till. 
Till en början blev han lite misstänksam som alltid. Svansen sjönk, ryggen började kuta och huvudet sänktes. Precis som vanligt! Med klicker och godis i min ena hand och en hand ledig till beröring så påbörjade vi hanteringsträningen. Mot slutet fick jag se en helt annan hund mot i början. Det var hög svans, glad attityd, hunden sträckte på sig och jag kunde flytta hans ben. Då slutade vi för dagen och han fick jobba lite med självförtroendet. Han fick stå på låda, men det var läskigt att komma dit själv och matte fick såklart hjälpa honom lite på traven. Kanonbra träning för honom! 
Texas fick även under lunchen en kort promenad med benmanschetterna. 
 
Rocky, ja vad ska jag säga. Jag börjar mer och mer inse att hans vila är över. Allt mer kommer vi in på muskelstärkande övningar. Idag har han tränat kroppskontroll, balans och en ryggstärkande övning. Han står upp och jag håller i hans vänstra framben samt högra bakben. Diagonalt alltså. Därefter tvärt om. Jättebra övning för balans, kroppskontroll och ryggen. Han var riktigt duktig men det han är mindre bra på är att ta belöningen på ett fint sätt! Han som varit så duktig på det i alla år, varför kommer detta nu?! Kanske för att han är en konstant hungrig hund. Jaja, det blev lite träning på att kunna ta belöningen på ett fint sätt också. 
 
Det här med att hinna och orka blogga har varit lite si så där med. Känns skönt att komma igång med det igen, får hoppas att jag lyckas föra lite dagbok en längre tid nu. Så man kan gå tillbaka och inspireras och minnas

Kroppskontroll

På kvällarna sitter jag mest och skrattar åt mina tokiga hundar. Vi har kommit in i en period då vi anvnder oss mycket av balansbollen. Några få minuter om dagen får dom. Men det slutar oftast med att jag sitter och skrattar åt dom. Dom tycker det är så roligt med träning på balansbollen att dom inte riktigt kan vänta på sin tur. Hoppar ena ner, så hoppar nästa upp och så håller dom på. Rocky han blir så glad att han bjuder på både det ena och det andra, favoriten är ``buga´´. På honom shapar jag mest och det är väl tanken att Tex ska göra det med. Men han är lite mer svår och i behov av att matte ska tala om hela tiden. Men det kommer!
Rocky är ju lite enklare att träna med iom att han har lite bättre självförtroende, nu är det ju så att han inte ska göra så mycket. Jag vågar inte riskera något med honom. Vi övar på kroppskontroll, igår bjöd han på att stå mellan min axel och bollen så vi fortsatte med det. Vi tränar även lite rygg/mageövningar. Sitt-Sitt fint-Stegra för att stärka ryggen. Idag tog vi ytterligare ett steg, stå upp och ge mig ena tassen. Alltså ska han hålla koll på att kunna stå på tre ben. 
Texas och jag tränar på självförtroendet att våga göra nya saker, samt ta för sig. Det går framåt, men hade önskat mer ``tänka själv´´ från hans sida. Han tränar också på rygg/mageövningen Sitt-sitt fint-stegra som går framåt och jag kunde se ny utvecklig under kvälles pass. Han vågade ta i mer och ta chanser! Tummen upp!
Nu ligger Rocky med varm lera på ryggen och båda grabbarna har fått stå ut med ytterligare en klovårdsdag, trots att det var i förrgår vi senast filade/klippte. Men nu ska jag få ner klorna och då krävs lite mer slit.