Kaos vill bli välordnat!

Jag har aldrig varit speciellt mycket för att köpa saker till mig själv. Men att köpa till hundarna och nu även till dottern, det har jag inga problem med! 


Jag gillar att ha saker att välja bland, materiell lycka. Jag kan riva fram allt bara för att sitta och titta på grejerna 🙈😂


Eller som nu, sitta bland dotterns alla leksaker och städa efter henne. Så rofyllt! 
Men till skillnad från att städa bland dotterns leksaker så går det inte lika bra med alla hundsaker! 


Vi bor litet och bristen på utrymme för alla miljarder hundpryttlar är begränsat. 


I en garderob har jag staplat allt i stapelbara lådor. Inte så värst smidigt då passagen dit är trång vilket leder till att jag får lyfta ut lådan många meter innan jag kan öppna den. Och såklart ska just det jag ska ha ligga i lådan längst ner i stapeln vilket leder till att jag river ut alla lådor och alla grejer ligger utspritt över golven innan jag hittat det jag ska ha! 


Sen vill man ju träna, inte städa! 
Sitter någon av mina läsare på en lösning?


Kursavslut

Och så kom vi till kursens allra sista tillfälle. Mycket tråkigt faktiskt men nu får vi blicka framåt och se fram emot träningarna tillsammans med de andra två deltagarna framöver. 


Vi startade med scanningsövningar utomhus. Alltså att hunden ska scanna av och lära känna på håll. Rocky skötte sig finfint så länge matte i andra änden kopplet skötte sin del. 

Idag var det bara två av oss tre deltagare med. Därför han vi med relativt mycket övningar. 
Instruktörerna är fortfarande lika imponerade över hans arbetsglädje och inställning till detta. 

Idag jobbade han i koppel under alla övningar och det verkar som att vi jobbat bort det där lilla hindret vi hade med kopplet. 

Vi fick testa på att söka på enbart doft idag, och som avslutning frågade jag om jag inte kunde få köra blint! Mest för att få bekräftelse på att jag kan tyda honom rätt men också för att se om jag skulle göra samma misstag som när jag visste om doftkällan. 

Jag släppte på honom. Han sprang rakt emot första lådan, den stannade han knappt för utan fortsatte mot den bakom. Där, då ser jag hur han får upp något och på ren reaktion och snabbt som ögat  belönade jag och klappade om honom. Sen kom jag på, var det ens rätt kartong? Jag tror inte ens att instruktörerna han med att tänka där, tror inte dom väntade sig att vi ihop skulle lösa det. Men det gjorde vi, för det var rätt! 

Jag är så lycklig, kan inte sluta le för att jag är så glad över detta. Han är för bra min lilla Rocky ❤️ 

Avslutar på topp!


Noseworkdag

Då var det åter söndag och det betyder nosework 😃 


Tredje och näst sista kurstillfället, önskar det hade fortsatt alla söndagar för all framtid. Men så är inte fallet och efter nästa gång står vi på egna fötter utan instruktör. Men helt ensamma kommer vi inte träna, jag och de andra två deltagarna har beslutat oss för att fortsätta träffas och träna ihop. Jättekul verkligen! 
Vi började med lite repetitioner följt av check om hunden stannar kvar vid doftkällan eller fortsätter. Rocky stannar kvar! 
Rocky är verkligen helt fantastisk, och ännu mer fantastisk är han som står ut med mattes alla "dumheter" och olater hon dragit på sig. Fick bakläxa på HUR jag ger belöning 😂 


Jag fumlar med händerna på något konstigt vis när jag ska få fram godisarna som gör att jag trycker undan honom från doftkällan. Han backar!


Vi löste det på annat vis men det får jag allt öva mer på!
Vi testade att koppla honom vid ett sök. Han har ju trots allt gått lös nu sen start och både arbetsvilja och framåtbjudning är maxad! Men om det blev någon skillnad är svårt att säga, han var något trött där på slutet 😜


Anledningen till att han jobbat löst är för att han blir "för lydig" i koppel. Han blir dämpad och låst. Utan koppel är det sån framåtbjudning att han rivstartar och drar i selen 😂
Mersmak har man, dock kan det bli aningens svårt med träning i veckan. 


Men något sök ska vi allt hinna med. 


Mattes träningsgalning ❤️


Andra kurstillfället

Tidigare i dag hade vi andra kurstillfället på noseworkkursen. Det blev enbart Rocky som fick följa med även denna gång.


Vi hade lite repetition på det vi gjorde förra  gången och därefter vidare med att byta ut pappkartongerna mot andra föremål. Sen kom vi till introduktion av doften, eukalyptus. 


Jag tycker att det var en helt klar förbättring mot förra gången. Ett annat driv i honom med mer glädje och självsäkerhet, samt självständighet. Han visste precis vad som skulle göras! Riktigt kul och roligare att höra av instruktörerna att han jobbar mycket bättre denna gång.

 

Rocky jobbar fortfarande lös, tänkte introducera koppel så småningom när han är lite mer varm i kläderna. Nu kommer vi inte att tävla, men rätt ska vara rätt! 


Det blev en hel del teoretiskt. Snack om doften och träningsgrejer, fick en flaska med doften samt en doftbehållare. Det är ju det här jag har så svårt för. Hur man ska bete sig kring doften, hur flyktig den är, hur man förvarar och vad man kan använda sig av. Många frågor och mycket bra svar fick jag! 


Nu sitter jag här denna kväll och klickar runt på div sidor på internet i jakt efter möjliga träningsredskap. Möbeltassar står högst upp på listan över vad som ska köpas in, jag har ju redan fullt av dessa men varefter jag fick mina frågor besvarade så insåg jag hur fel jag gjort. Okunskapen har gjort att jag stoppat ner allt som hör till nosework i samma låda! 

Möbeltassar som doft. Så i morgon blir det en tripp till stan och inhandla lite smått och gått. 


Kursstart Nosework

Idag var det äntligen dags för kursstart i nosework. 

Jag velade in i det sista med att välja vilken hund jag skulle ta med och köra med. Skulle jag välja att genomföra kursen tillsammans med Rocky och bara ha kul eller med Texas som skulle må bra av den typen av aktivering?
Som sagt, jag velade in i det sista och tillslut, efter mycket funderingar kring vad jag vill med kursen och varför, så valde jag Rocky. Så här tänker jag! Det är jag bara jag i det här fallet som behöver utbildning. Jag som inte riktigt vet hur jag ska lära ut till hundarna utan att det blir pannkaka av allt. Jag har för dålig kunskap helt enkelt! Jag valde den enkla vägen, tog min läromästare Rocky som fick lära mig hur det skulle gå till. Den mer rutinerade och lydiga hunden. Och visst var det så, MEN! På kursen fick jag veta en annan sida av det här med lydig hund. Instruktörerna berättade att i denna sport är det svårare att lära en lydig hund nosework än en mindre tränad hund. Vid flera gånger fick jag höra att han är en "för lydig" hund och jag fick jobba på att han inte skulle t ex sitta kvar utan få honom att jobba självmant. Kan hända att vi tränat vääldigt mycket på stadga tidigare, haha! Dessutom fick jag koppla lös honom då han blev "för lydig" så han blev hämmad och störd av kopplet. Okopplad gick det mycket bättre! Precis vad jag upplever även i vardagen, nä vi gillar tydligen inte koppel i vår familj.

Dagens kurstillfälle handlade om basicgrejer, kort och gott godissök på kartonger! Hur man rör sig tillsammans med hunden, hur man belönar och framförallt att hunden ska lära sig att jobba själv utan att be om hjälp. 

Jag upplever mig själv till en början som stel, lite ofokuserad eller snarare för koncentrerad att det blir pannkaka tillslut. Försöker för mycket helt enkelt. Hunden gjorde allt rätt, han lyssnade ju bara på matte. Söken blev bara bättre och bättre och det sista var helt klockrent!

Nu här hemma kände jag hur motivationen kom tillbaka och med lite mer kött på benen så vågade jag mig på att köra med Texas. Om jag får säga det själv så tycker jag att det gick bra. Instruktörerna hade nog sagt "för lydig" även om honom. Haha, han var ännu svårare att få fart på 😂 

Jag ger mig själv läxan "Sluta hjälp hundarna hela tiden" till nästa vecka